Megvehetjük a boltban is, de sokkal-sokkal jobb a házi készítésű kalács. Ha még egy kis lekvár, főzött citrom- vagy vaníliakrém is készül mellé, tökéletes reggelivel kedveskedhetünk a családnak. Készülhet a tésztából egy nagyobb kalács is, de ezek a minikalácsok különösen szépek, helyes kis egyszemélyes adagok, tépkedni, vagy akár szeletelni is lehet őket.
Kelt tészta, ami sokak számára mumus, de ha betartunk pár alapszabályt, akkor sikerülni fog: nem szabad túl forróra melegíteni a tejet, érdemes átszitálni a lisztet, és ki kell várni a kelesztési időket. A formázás sem bonyolult: egyszerű hármas fonással készül, ehhez a kis tésztadarabokból azonos hosszúságú rudakat kell sodorni, majd a végüket összefogni és összefonni.
Elkészítési idő: kb. 50 perc + kelesztési idők
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl langyos tej
- 8 dkg puha vaj
- 2 csipet só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál cukor
A lekenéshez:
- 1 db tojás