Szabó Magda emlékét a debreceni Karakter könyvesboltban és kávézóban nemcsak a könyveivel, hanem ezentúl a Szabó Magda-sütikkel is őrzik. A süteményt a debreceni születésű írónő receptjei ihlették.
Szabó Magda ugyan nem szeretett sem főzni, sem sütni, mégis hagyott ránk például kiváló sütirecepteket. Tóth Ibolya cukrász álmodta meg és készítette el az író emlékét tovább éltető édességet, amely csokis, diós, kávés, mézeskalácsos, valamint feketeribizli-lekváros ízesítésű.
- az alsó réteg: ropogós diógrillázs
- a középső réteg: feketeribizli-zselé
- a felső réteg: kávés-tejszínes csokoládé (ganache)
Tóth Ibolya elmondása szerint az újragondolt házi desszertben a mézeskalácsfűszer a debreceni cukrászathoz kötődik, a csokoládé és a kávé íz a kávézásra utal, a desszert közepében lévő feketeribizli az üdeséget és a nőiességet szimbolizálja, a tetején lévő diószem pedig keresztény jelkép.
A Szabó Magda-sütit kizárólag Debrecenben, a Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Karakter kávéházban lehet megkóstolni.
(MTI)
Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba