Akár a jól ismert olasz pestónak, az ázsiai rokonának is a friss bazsalikom az alapja, ám fenyőmag és parmezán helyett hamisítatlan ázsiai ízekkel egészül ki. Tésztára púpozva pedig maga a tökéletes tavaszi ebéd vagy vacsora!
Ázsiai pestós tészta
Hozzávalók:
- 4 csésze friss bazsalikom
- 1 csésze újhagyma, apróra vágva
- 1 csésze mandula
- 1 ek. gyömbér, felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek rizsecet
- 2 ek szezámolaj
- 1/2 csésze olívaolaj
- 350 g soba tészta (japán hajdinatészta, de használhatsz helyette teljes kiőrlésű tésztát is)
- só
Elkészítés:
- 6-8 csésze vizet forralj fel, enyhén sózd.
- Amíg a víz felforr, a bazsalikomot, az újhagymát, a mandulát, a fokhagymát és a gyömbért dobd az aprítógépbe. Addig járasd, amíg apró, szinte morzsás nem lesz. Ekkor öntsd hozzá a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat és az olívaolajat, valamint egy kis sót. Keverd teljesen sima, krémes állagúra.
- 6-7 perc alatt közepes lángon főzd meg a tésztát, majd hagyd kicsit hűlni.
- Ha a tészta szoba-hőmérsékletűre hűlt, keverd össze a pesztóval! Fogyaszd frissen vagy kicsit lehűtve. Jó étvágyat!