Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
2 zellerszár, durvára összevágva
1 ¼ kk. szárított, morzsolt kakukkfű
2 közepes sárgarépa, megtisztítva, durvára vágva
1 nagy édesburgonya, meghámozva, nagyobb darabokra vágva
1 közepes méretű paszternák, megtisztítva, durvára vágva
1 nagy rózsaburgonya, meghámozva, durvára összevágva
½ zöld húsú paprika, kicsumázva, durvára összevágva
5 dl csirke- vagy zöldségalaplé
½ kk. só
4 dl alacsony zsírtartalmú tej
1 ek. balzsamecet
3 vékony szelet főtt pulykasonka, durvára összevágva
Elkészítése:
1. Egy nagy lábosban közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagymát, a zellerszárat és a kakukkfüvet, és pároljuk puhára (kb. 5 perc). Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, az édesburgonyát, a paszternákot, a krumplit, a paprikát, a csirkealaplét és a sót. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a zöldségeket éppen ellepi. Alacsony hőfokon, fedő alatt addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul (kb. 30 perc).
2. A leves felét turmixgépben pürésítsük, majd öntsük vissza a lábosba. Keverjük hozzá a tejet, és lassan melegítsük fel. Adjuk hozzá az ecetet. Tálalás előtt szórjuk a levesbe a sonkadarabokat.
A recept a Reader’s Digest kiadásában megjelent Az életerő konyhája című könyvben jelent meg. |