nlc.hu
Gasztro
Gyökérzöldségleves sonkadarabokkal

Gyökérzöldségleves sonkadarabokkal

Mennyi hasznos vitamin és ásványi anyag fér bele vajon egyetlen tányér levesbe? Ebbe az édesburgonyából, sárgarépából, hagymából, burgonyából és más zöldségekbõl összeállított levesbe rengeteg.

Hozzávalók:





• 2 kk. olívaolaj
• 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
• 2 zellerszár, durvára összevágva
• 1 ¼ kk. szárított, morzsolt kakukkfű
• 2 közepes sárgarépa, megtisztítva, durvára vágva
• 1 nagy édesburgonya, meghámozva, nagyobb darabokra vágva
• 1 közepes méretű paszternák, megtisztítva, durvára vágva
• 1 nagy rózsaburgonya, meghámozva, durvára összevágva
• ½ zöld húsú paprika, kicsumázva, durvára összevágva
• 5 dl csirke- vagy zöldségalaplé
• ½ kk. só
• 4 dl alacsony zsírtartalmú tej
• 1 ek. balzsamecet
• 3 vékony szelet főtt pulykasonka, durvára összevágva


Elkészítése:

1. Egy nagy lábosban közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagymát, a zellerszárat és a kakukkfüvet, és pároljuk puhára (kb. 5 perc). Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, az édesburgonyát, a paszternákot, a krumplit, a paprikát, a csirkealaplét és a sót. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a zöldségeket éppen ellepi. Alacsony hőfokon, fedő alatt addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul (kb. 30 perc).
2. A leves felét turmixgépben pürésítsük, majd öntsük vissza a lábosba. Keverjük hozzá a tejet, és lassan melegítsük fel. Adjuk hozzá az ecetet. Tálalás előtt szórjuk a levesbe a sonkadarabokat.













 


 


A recept a Reader’s Digest kiadásában megjelent Az életerő konyhája című könyvben jelent meg.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top