nlc.hu
Család
Bérek az informatikai szektorban Magyarországon

Ha valaki ezt a szakmát választja, kezdőként akár bruttó egymillió forint is lehet a havi bére

Sokan viszont így is inkább külföldön próbálnak szerencsét.

A Hays toborzócég tizennégy magyarországi iparág ötszáz pozíciójának adatai alapján, kétezer munkavállaló bevonásával készített egy összegzést az idei évre vonatkozó bérekről.

A HWSW az  informatikai szektorra jellemző adatok alapján azt írja, hogy junior szinten a fejlesztői bérek maximuma bruttó egymillió forintnál áll meg, a medioroknál, vagyis akik már 3-5 év közötti tapasztalattal rendelkeznek, ez már 1,4 millió is lehet, a legtöbbet kereső, gépi tanulással és deep learninggel foglalkozó mérnökök fizetése pedig vezető pozícióban 2,7 millió forintnál tetőzik.

Fiata nő magyaráz a kollégáinak

Fotó: Getty Images

Hozzáteszik, a legkeresettebb szaktudás backend oldalon a Java és a C#, frontend oldalon pedig az Angular és a React. A szenior fejlesztők fizetése 1,5 millió forintnál kezdődik. A jelentés szerint egyébként a hazai munkaerőpiacon a leginkább elérhető szaktudás az infrastruktúra és hálózati szakembereké, valamint a projektmenedzsereké, ERP és CRM területen pedig rendkívül alacsony az elérhető jelöltek száma. A beágyazott szoftverfejlesztőkre és a hardverközeli pozíciókra eddig kisebb volt a kereslet, 2022 második felétől azonban új igényeket kezdtek mutatni ezekért a szakemberekért a vállalatok.

A Hays szerint Magyarország továbbra is vonzó célpont a technológiai vállalatok körében a megfizethető munkaerő és a helyi szakemberek képzettsége miatt.  Ugyanakkor a képzett munkaerő pótlása nem ér fel a kereslethez: az évek óta mélyülő IT munkaerőhiány mellett a külföldre vándorló munkaerő jelenti a kihívást, egyre több szakember kezd el távoli munkavégzéssel külföldre és külföldi fizetésért dolgozni. Az elmúlt 6-9 hónapban megindult digitális kivándorlási hullám nehezíti a megfelelő jelöltek felkutatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top