Ilyenkor nyáron nincs nehéz dolgunk a reggelikkel: a friss gyümölcsökből pillanatok alatt készíthetünk egy jó turmixot, vagy trendi smoothie bowlt, de a zabkása is sokkal finomabb lesz, ha egy kis friss eper, málna vagy áfonya kerül a tetejére. Hoztunk is 11 receptet,édeset és sósat, egészségeset és kevésbé egészségeset, időigényes és gyors receptet is, hogy legyen miből válogatni a júniusi reggeleken.
Gyors epres reggeli
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
- 20 dkg eper
- 40 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
- 10-15 dkg kukoricapehely
- 5 dkg szeletelt mandula
Az epret kicsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Botmixerrel turmixoljuk, majd az így kapott eperpüréből kb. 10-12 dkg-ot a mézzel elkevert natúr joghurthoz keverünk.
1,5-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a desszerteket: A poharak aljába kukoricapelyhet szórunk, erre adagoljuk az epres joghurtot, majd újabb adag kukoricapehely következik, amire egy kis réteg eperpürét kanalazunk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és pár db kukoricapehellyel.
Kókuszos chiapuding
Hozzávalók:
- 1/4 bögre chiamag
- 1 bögre kókusztej
- 1/2 ek. méz
- a tetejére ízlés szerint gyümölcsök, magok, kókuszchips
Keverd össze a hozzávalókat egy zárható edényben. Tedd hűtőbe egész éjszakára. Fogyaszd reggelire, ízlés szerint megkínálva gyümölcsökkel, magokkal!
Bazsalikomos eperturmix
Hozzávalók:
- 2 banán
- 30 dkg eper
- 10 levél bazsalikom
- fél liter natúr joghurt
Az epret a bazsalikommal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánokat, illetve a bazsalikomot. Poharakban kínáljuk.
Zöld turmix
Hozzávalók:
- 1/4 uborka
- 1/2 maroknyi spenót vagy más leveles zöldség
- 1/2 avokádó
- 1 zellerszár
- 2 szál menta
- 1 kivi
- 1 pohár víz
- 1/2 alma
- 1 citrom leve
Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.
Klasszikus gofri házilag
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg búzaliszt
- 1 citrom reszelt héja
A tojásokat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet és a reszelt citromhéjat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és csomómentesre keverjük. Gofrisütőben kisütjük. Friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel megpakolva tálaljuk.
Csupa csokis amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje, habbá verve
- 3 ek. cukor
- 1 és 1/3 bögre tej
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 100 g apróra vágott étcsoki
- 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
- 1 bögre tejszín
- 225 g csokichips
- málna
A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 35 cl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre. A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!
Görög saláta rántotta
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 2 ek. olívaolaj
- 2 fej lila hagyma
- 3-4 db paradicsom v 8-10 db koktélparadicsom
- maroknyi magozott fekete olívabogyó
- 10 dkg feta sajt (elhagyható)
A lila hagymát meghámozzuk és cikkekre vágjuk, a paradicsomot feldaraboljuk (koktélparadicsom esetén csak félbevágjuk). A tojásokat pici sóval felverjük egy tálban. Az olívaolajat felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a hagymacikkeket és 4-5 percig sütjük, míg a széle barnulni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és az olívabogyót is és 2-3 percig sütjük. Beleöntjük a felvert tojást és megsütjük – annyira, amennyire a rántottát szoktuk – ízlés szerint, ki hogy szereti. A végén belemorzsoljuk a fetát is, és így tálaljuk friss kenyérrel.
Diós–gyümölcsös zabkása
Hozzávalók 2 adaghoz:
(1 bögre most 2 dl)
- 1,5 bögre zabpehely
- 2/3 bögre mandulatej
- ½ bögre víz
- 1 bögre erdei gyümölcs
- 4-5 szem dió
Extra feltétként tehetünk még rá:
- reszelt mandulát
- banánt felkarikázva
- bármilyen gyümölcsöt
Öntsük a zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba, és melegítsük. Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és “rottyan” egyet. A kész kását tegyük két kisebb tálba és tegyük rá az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.
Gyümölcsös joghurt – fagyi módra
Hozzávalók:
- Egy marék eper vagy más tetszőleges gyümölcs
- 1/4 csésze cukor
- 1 csésze görög joghurt
- Méz ízlés szerint
- 1/4 csésze tej
- 3/4 csésze granola vagy más müzli
Főzzük fel az epret cukorral, míg szirupos, krémes masszát nem kapunk belőle (eperdarabok maradhatnak benne). Keverjük össze a joghurtot, a tejet és a mézet – ha nem találjuk elég krémesnek az állagát, adjunk hozzá még több tejet! Vegyük ki a joghurtos krém negyedét, és keverjük össze a granolával! Készítsük elő a jégkrémes formákat, és töltsünk az aljára egy keveset a joghurtos masszából! Rétegezzük rá a granolát aztán az epret és folytassuk ebben a sorrendben, míg a forma tetejére nem érünk. Helyezzük el a pálcikákat, és legalább 6 órán keresztül fagyasszuk!
Citromos chiamagos muffin
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 és 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/2 tk. só
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1/2 csésze cukor
- 2/3 csésze görög joghurt
- 1 citrom
- 1 tojás
- 2 ek. chiamag
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyünk muffinhoz való papírokat egy 8 darabos muffinformába! Egy nagyobb tálban szitáljuk össze a lisztet, sütőport és sót, majd tegyük félre! Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, cukrot és joghurtot, majd adjuk hozzá a citrom levét és reszelt héját és végül a tojást is! A száraz keveréket lassan forgassuk a nedves alapanyagokhoz, míg egyenletes masszát nem kapunk! Végül adjuk a tésztához a chiamagot is! Töltsük meg a formákat úgy 3/4-ig, és 15-20 perc alatt süssük készre a muffinokat!
Áfonyás amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 ek. cukor
- 1 tojás
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 tk. sütőpor
- 2 ek. nádcukor
- a tálaláshoz: friss áfonya és méz
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.