
Harminc, de akár ötven százalékkal is magasabb lehet idén tavalyhoz képest a húsvéti sonka beszerzési ára, a szezonális csokifiguráknál viszont nem tapasztalható ilyen mértékű drágulás, nyilatkozta az Indexnek Szalma Rita, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatója.

Húsvéti füstölt sonkát vásárolnak egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
A cég sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy míg növényi alapú termékek népszerűsége folyamatosan nő, a hazai vásárlók még így is rengeteg húst rendelnek, Magyarországon az éves vásárolt húsmennyiség 80 százalék feletti, ami megfelel az európai átlagnak. Tapasztalataik szerint a csirkemellből az eladott darabszám tavaly januárhoz képest közel 50 százalékkal nőtt, ami jelentősen meghaladja a céges növekedést. Ezzel párhuzamosan a sertéshúsok 20, míg a marha 13 százalékát teszi ki a hús kategória bevételének.
Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára a Pénzcentrumnak elmondta, nem szeretnek jósolni, de biztos abban, hogy a húsipart is érintő problémák, például a takarmány-, vagy az energiadrágulás is meg fognak látszani az árakon.
„Jótanácsként azonban érdemes lehet megfontolni: mindig először az összetevőket, mintsem az árat nézzük meg, nagyon pontosan és értőn kell elolvasni a húsvéti sonka címkéjét. Például az egész ünnep kárba mehet, ha már eleve olyan sonkát választottunk, ami megfőzött állapotban kerül a polcra – fontos az alapos tájékozódás, és a címkén kötelező is feltüntetni minden tudnivalót” – tette hozzá.