nlc.hu
Életmód

Felkavaró élmény

Legszívesebben egész nap mellette ücsörögnénk. Illatával percek alatt levesz a lábunkról, felpezsdíti vérünket és megdobogtatja szívünket. Rabjává válunk, mivel igazi csábítóval van dolgunk. Most minden kiderül róla.





A kávé élénkítő hatását már Etiópia ősi lakói is megtapasztalhatták, Európával velencei kereskedők ismertették meg. Ahhoz, hogy a trópusi vidékeken termő érett, tűzpiros babból gőzölgő ital kerülhessen csészénkbe, a kávénak ma is nagy utat kell megtennie: szüretelés után először száraz vagy nedves eljárással a termésből kinyerik az értékes szemeket. Ezt követi a válogatás, majd a speciális pörkölés kb. 200-240 Celsius-fokon, ennek során az összetett szénhidrátokból cukrok és aromaanyagok keletkeznek.

A cukrok hő hatására karamellizálódnak, sajátos ízt és színt adva a kávészemeknek. Az enyhébb pörköléssel lágyabb, a közepessel gazdag ízű ital nyerhető, míg az erős pörkölés testesebb ízt ad a kávénak. A két leggyakoribb fajta a magas koffeintartalmú robuszta kávé, illetve a világ kávétermelésének mintegy 70 százalékát adó arab kávé.


Engedhetsz a csábításnak

Vajon mit tudhat ez a közkedvelt, kesernyés ízű ital, ami miatt a legsürgetőbb munkát is képesek vagyunk félbehagyni? Íme néhány az előnyös tulajdonságai közül:

• Fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja az anyagcserét, és mivel lazítja az izmokat, könnyíti a légzést.
• Hatására nő az agy vérellátottsága, serken a központi idegrendszer működése, és hamarabb elmúlik a stressz hatására kialakuló görcsös fejfájás.
• Kutatások azt is bebizonyították, hogy izomláz esetén a koffein hatékonyabban csökkenti a fájdalmakat, mint a gyógyszerek.
• Az olaszok nemcsak a finom kávék elkészítésében jeleskednek: tudósaik felfedezték, hogy a kávéban található klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását a szájüregben. Azért persze a jól bevált fogkrémedet nem kell lecserélned egy csésze feketére!




• A kávé igen gazdag a káros szabad gyököket lekötő, antioxidáns tartalmú vegyületekben is, amelyek fontos szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések megelőzésében. Kutatások szerint már naponta két csészényi elfogyasztása is nagy mértékben csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.
• Diétázáskor sem kell lemondanod a kávéról, ha a cukrot édesítőszerrel, a tejszínt pedig néhány csepp zsírszegény tejjel helyettesíted.


Miért hasznos a mértéktartás?

• A számos pozitív tulajdonság mellett nem árt tisztában lenni a túlzásba vitt „koffeinkortyolás” hátrányaival is:
• A túl sok kávéivás (napi 5-6 csészényi) szívritmuszavart, remegést, nyugtalanságot és álmatlanságot okozhat, valamint gyomorsavképző hatása miatt hasmenés is előfordulhat.
• Arról se feledkezz meg, hogy a koffein, amellett, hogy fokozza az éberséget, más agyi pályákat kikapcsolva gátolja a rövid távú memória működését bizonyos szavak felidézésénél. Mindemellett a túlzott koffeinfogyasztásnak jelentős vízelvonó hatása is van, ezért ajánlatos gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról.




• A kávéfőzés során a kávéőrleményből olyan vegyületek oldódnak ki, amelyek megemelik a koleszterin-szintet, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az érelmeszesedés kialakulásához.
• A rendszeres koffeinfogyasztás függőséget okozhat, amelynek következményeként olyan elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtságérzet, a fejfájás vagy az ingerlékenységgel, koncentrálási nehézséggel járó levertség, súlyosabb esetben pedig izomfájdalommal és hányással járó, vírusfertőzésre emlékeztető rosszullét.

További kávés érdekességek»

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top