nlc.hu
Aktuális
A végsõ bizonyosság

A végsõ bizonyosság

Elveszíteni egy gyereket – szörnyûség. De ugyanabban a családban tíz éven belül két gyereket eltemetni – ez több szörnyûségnél. Mariann kamaszlány volt, amikor kilencéves öccsét egyetlen hét alatt látta meghalni.





A kisfiú gombafertőzést kapott, majd váratlanul magas láza lett, mirigyei megduzzadtak, a szülők, testvérek és az orvosok is tehetetlenül, értetlenül nézték, hogyan omlik össze az immunrendszere néhány nap alatt. A fővárosi kórházban sem tudták megmondani, mi és miért történhetett, a Bugac mellett élő családnak csupán a veszteség és a gyász bizonyossága jutott.

Aztán eltelt tíz év.
A kisfiú nővérei párra találtak, egyiküknek előbb kislánya, majd négy évvel később kisfia született. A kisfiú nyolc hónapos volt, amikor egy egyszerű megfázás tüneteivel orvoshoz vitték. Vírusfertőzés, mondta az orvos, de a gyerek szervezete nem reagált a gyógyszerekre. A négy kilóval született, szoptatott csecsemő szervezete napok alatt mondta fel a szolgálatot. Kórházba, majd klinikára vitték, de onnan már soha nem vihették haza.
– Vártuk a híreket, és mindig csak rossz és rosszabb jött – emlékezik a nehéz napokra Csomor Mariann, a meghalt kisfiú édesanyjának nővére. – Kezdtem ráismerni a folyamatra, hogy hiszen ez történt velünk az öcsém halálakor is. Szegeden, a klinikán be is indult a gépezet, különösen miután megtudták, hogy volt már ilyen haláleset a családban. A betegségről tudták, hogy mi, de a pontos genetikai kódját nem. Annyi tűnt biztosnak, hogy olyan rendellenességről van szó, amelyet csak fiúgyerek örökölhet, és csak az édesanyja révén. Persze, hogy tudni akartuk, hiszen én is szerettem volna gyereket. Később. Amikor már biztosat tudunk.
Nem így történt. Mariann ugyanis teherbe esett.
– Nem estem kétségbe, kezdettől fogva úgy éreztem: lányom lesz. Aztán a tizenhatodik héten kiderült, hogy fiú.


A történet folytatását a Nők Lapja május 4-én megjelenő, 18-as számában olvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top