Emlékeim szerint bólé szilveszterkor nálunk mindig volt az asztalon, ami tulajdonképp nem más, mint gyümölcsök és alkoholos italok keveréke. Természetesen lehet készíteni alkohol nélkül is, de ez szilveszterkor szerintem hanyagolható, mivel általában minden felnőtt szeretne kicsit bódulni. Ám ha gyerekek is buliznak velünk, akkor érdemes úgy készíteni kétfélét, hogy könnyen megkülönböztessük egymástól az alkoholos és alkoholmentes változatot.
Eredetileg úri italnak számított, ám manapság már a legegyszerűbben elérhető különlegességgé vált az olyan ünnepi alkalmakra, mint a szilveszter. Gyümölcsös, édes íze miatt könnyen itatja magát, ezért csak csínján azzal a pezsgősüveggel, amikor összekeverjük a hozzávalókat. Hoztam öt receptet, amikkel garantáltan sikerünk lehet a vendégek körében.
Áfonyás-rozmaringos bólé
Hozzávalók:
- 1 üveg szürkebarát fehérbor
- 1 zöld alma
- 1 jonathán alma
- 1 bögre áfonya
- 1 nagy szál rozmaring
- 1/2 liter grépfrútlé
- 1/2 bögre cukor
- 1 liter szóda
Az almákat meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az áfonyával, jól megcukrozzuk, nyakon öntjük a borral, grépfrútlével és a szódával, majd a rozmaringgal együtt pihentetjük legalább 1 órán keresztül a hűtőben felszolgálás előtt.
Mindent bele bólé
Hozzávalók:
- 6 db narancs
- 6 db banán
- 2 db citrom
- 8 db mandarin
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 doboz őszibarackkonzerv
- 15 dkg cukor
- 1 dl pálinka
- 1,5 dl rum
- 1 üveg habzóbor
Elkészítés: a narancsot, citromot, banánt, mandarint az őszibarackkal együtt apró darabokra vágjuk. A lé nélküli meggyhez hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a rumot. Végül a többi gyümölccsel összekeverjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a habzóborral.
Mangóbólé
Hozzávalók:
- 3 db érett mangó
- 10 cl sárgabaracklikőr
- 8 cl barna rum
- 2 narancs leve
- 2 citrom leve
- 4 ek cukor
- 2 üveg száraz fehérbor
- 2 üveg száraz pezsgő
A mangót meghámozzuk, és a gyümölcs húsát a magról gerezdekben levágjuk. A gerezdeket a tálba rakjuk, és hozzátöltjük a brandyt, a rumot, a narancs és a citrom levét, valamint a cukrot és a bort. Egy órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Szervírozás előtt megkeverjük, és hozzátöltjük a pezsgőt.
Jingle juice
Hozzávalók:
A citrussziruphoz:
- 1,5 bögre cukor
- 1 citrom facsart leve
- 1 lime facsart leve
- 1 grépfrút facsart leve
- 1 narancs facsart leve
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
A bóléhoz:
- 3/4 bögre citrusszirup
- 1 bögre citromlé
- 2 bögre narancslé
- 1 bögre grépfrútlé
- 1 bögre mangólé
- 1 bögre ananászlé
- 3 és 3/4 bögre Captain Morgan rum
- 2 és 1/4 bögre Grand Marnier likőr
- 1,5 bögre Amaretto
- 3 bögre szóda
- narancs, citrom, áfonya, grépfrútszeletek
Előbb összeállítjuk a citrusszirupot, feldaraboljuk a gyümölcsöket, és a bólés tálunkban minden hozzávalót ráöntünk a gyümölcsökre. Hagyjuk összeérni az ízeket, és ha túl erősnek találjuk, még szódával hígítjuk.
Eper-ananász bólé
Hozzávalók:
- 1 ananász
- 800 g eper
- 8 evőkanál kókuszlikőr
- 8 evőkanál fehér rum
- 8 evőkanál citromlé
- 1,6 l behűtött, szűrt almalé vagy félédes fehérbor
Az ananászt meghámozzuk, félbevágjuk, zöldjével együtt 4-4 hosszanti gerezdre vágjuk, torzsáját (a zöldjével együtt) kivágjuk, félretesszük a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk, és mély tálba szórjuk. Az epret megtisztítjuk, 4 szemet félbevágunk és fogvájóval az ananásztorzsába szúrjuk (fedeles műanyag dobozba fektetve hidegre tesszük), a többit felaprózzuk és az ananászhoz adjuk. Meglocsoljuk a likőrrel, a rummal és a citromlével, jól behűtjük. Tálaláskor felöntjük az almalével vagy borral, nagyobb kelyhekbe szedjük, és az ananászbóbitákkal díszítve kínáljuk.