Akárhányszor készül ez a kalács, mindig van valaki, aki felteszi a kérdést: “Ezt melyik pékségben vettük?” Amikor aztán kiderül, hogy magunk készítettük, nagy-nagy hüppögés és elismerés kíséri a kalácsfalatokat. Nem is csoda: gyönyörű szép maga a kalács, és a gazdag tölteléke, plusz a finom tésztája tökéletes ízélményt ad. Egy pohár tejjel ideális reggeli finomság, ami akár a húsvéti asztal dísze is lehet.
Ezt a szép formát úgy nyeri el, hogy a megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, és ezután hosszában félbevágjuk a tekercset. Használjunk éles kést, és figyeljünk rá, hogy végigvágjuk, majd ha sikerült, akkor a két szállal bánjunk óvatosan, és fonjuk össze. Érdemes hosszúkás sütőformában sütni, de ha az nincs, akkor magas falú tepsiben is sülhet. Ebben az esetben érdemes a tepsi falához közel tenni, és a másik oldalról is megtámasztani, hogy oldalra ne tudjon terjeszkedni, csak felfelé.
A csokis tölteléket marcipán és mandula helyett ízesíthetjük akár reszelt narancshéjjal, vagy reszelt citromhéj és őrölt gyömbér keverékével, de nagyon finom apró diódarabokkal megszórva is. A csokis töltelékben az étcsokit cserélhetjük tejcsokira vagy fehér csokira, de készülhet akár csoki nélkül is: baracklekvárral és porcukros darált dióval megszórva szintén nagyon finom.
Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 db tojás
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj
Töltelék:
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg Dr. Oetker Marcipán
- 10 dkg szeletelt mandula