Könnyű rákapni a házi péksüteményekre: illatosak, finomak, pontosan tudjuk, miből készülnek, és a családunk is nagyon hálás értük. Elég egy-két sikerélmény, és nincs megállás, jönnek a jobbnál jobb receptek, finomabbnál finomabb péksütemények. Amikor aztán már minden klasszikus formát és ízt kipróbáltunk, akkor jöhetnek a különleges formák és ízek.
Kelt tésztáról van szó, így itt is érdemes betartani a három főbb szabályt: ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. A formázása egyszerű: a kinyújtott tésztalapot félbevágjuk, egyik felét megkenjük a töltelékkel, ráhelyezzük a másik lapot, majd csíkokra vágjuk és a töltött tésztacsíkokat megsodorjuk, és csiga alakban feltekerjük. Hibázni szinte lehetetlen, ha nem túl szabályos a tekercs, az sem gond, ez egy rusztikus külsejű péksütemény, amelynél a “nem tökéletes” élek egyáltalán nem rontanak az élményen.
A töltelék lehet mogyorókrém, vaníliakrém, kókuszos vagy fahéjas ízesítésű is, megtölthetjük lekvárral, de ízesíthetjük ezt a kakaós krémet reszelt marcipánnal, vagy akár narancs/citrom reszelt héjával is. Arra kell csak figyelni, hogy a töltelék ne legyen túl darabos, mert úgy nehezebb lesz a tésztacsíkokkal dolgozni.
Hozzávalók kb. 8 db nagy tekercshez:
A tésztához:
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 2,5 dl tej
- 45 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 7 dkg vaj
A csokis töltelékhez:
- 8 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
A lekenéshez: