Paradicsomos, tárkonyos marinált csirkés szendvics
Hozzávalók (4 szendvicshez):
- pár csipet só
- 80 ml ketchup
- 8 ml Worcestershire szósz
- 30 g salotta
- 15 g (friss) tárkony
- 5 ml fehérborecet
- 280 g (tanyasi, filé) csirkemell
- ízlés szerint bors
- 100 ml olaj
- 5 g fokhagyma
- 2 db baguette
Elkészítés
Add a salottát, fokhagymát, tárkonyt, ecetet, olajat egy keverőtálban a ketchuphoz. Pirítsd a csirkét forró serpenyőben 10 percig, hagyd picit hűlni. Ha ez megtörtént, tépd apróbb falatokra, és add hozzá ezeket is a szószhoz, majd minimum egy órára tedd hűtőbe a ragut, hogy ízei összeérjenek. Ha elkészült, tégy 2-3 evőkanál marinált csirkét a bevágott kenyérbe, bolondítsd friss zöldsalátával, és tálald.
Tárkonyos harcsapaprikás rakott tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1,4 kg harcsa (fej nélkül)
- fél csokor kapor
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 8 evőkanál olívaolaj
- tepsihez vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 3 db tojás
- 8 evőkanál tejföl
- 25 dkg túró
- 30 dkg csuszatészta
Elkészítés
A harcsát kb. 4 cm vastag szeletekre vágjuk, a farokrészből 25 dkg-ot félreteszünk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, 2 gerezd aprított fokhagymával, a kockára vágott paradicsommal és paprikával. Felengedjük fél-egy deci vízzel, visszatesszük a tűzhelyre, addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a félretett farokrészeket, felengedjük 2 liter vízzel. Sóval ízesítjük, 1 órát főzzük, majd az egészet átszűrjük.
A felszeletelt harcsákat sózzuk, majd 4 evőkanál olajban mindkét oldalukat megpirítjuk. Ízesítjük a maradék aprított fokhagymával, és beletesszük a leszűrt lébe. Lassan, 10 perc alatt készre pároljuk. A halakat kivesszük, majd a szószt 3 evőkanál kikevert tejföllel dúsítjuk, ha szükséges, sóval még ízesítjük.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a túróval, 4 evőkanál tejföllel és a tojással. Sóval, vágott kaporral ízesítjük, majd kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük, 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a harcsaszeleteket visszatesszük a szószba, átmelegítjük, majd tejföllel és frissen vágott paprikával díszítjük.
Paradicsomos görögdinnye-saláta feta sajttal
Hozzávalók 2 főre:
- só, bors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 citrom leve
- 10 dkg feta
- kevés menta
- 50 dkg görögdinnye
Elkészítés
A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük.
A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük.
Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk.
Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.
Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Hétvégi menü a klasszikustól a különlegesig
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- Hétvégi menü a világkonyhából