Nagyon sokat tehetünk azért, hogy helyes táplálkozási szokások alakuljanak ki a gyermekünknél, mint ahogy azért is, hogy ne csak eleget, de egészséges ételeket is fogyasszon a csemete. Egyes felmérések szerint azonban mégsem figyelnek oda a szülők eléggé erre a kérdésre, hiszen a magyar gyerekek közül minden negyedik elhízott, minden harmadik reggeli nélkül indul iskolába, és általában jellemző rájuk a dehidratáltság is. Az egészségére és az önbizalomára oly káros elhízás oka leggyakrabban az, hogy rendszertelenül és egyoldalúan táplálkoznak a gyerekek, és az étrendjükben kevés a rost és a teljes kiőrlésű gabonafélék aránya. Pedig csak egy kicsivel több odafigyelésre lenne szükség ahhoz, hogy a statisztikáink és a gyermekeink egészsége jobb képet mutasson: az étkezések rendszeressé tételével, az asztal körüli jó hangulat megteremtésével, a gyerekek bevonásával a főzésbe és természetesen példamutatással ezeken az állapotokon látványosan és könnyen tudnánk változtatni. Mindenekelőtt fontos, hogy megszerettessük az étkezést a gyermekkel, mert enélkül hiába is igyekeznénk ránevelni a megfelelő étkezési szokásokra. Az alábbi ötletek ebben segítenek:
• Tegyünk mindenből keveset a gyerek tányérjába: ha még kér, akkor adjunk neki és magunknak is.
• Vonjuk be a gyereket főzésbe, és az élelmiszerek bevásárlásába is. Azok a gyerekek, akik részt vesznek a konyhai munkákban, jellemzően kevésbé válogatósak, jobb étvággyal esznek és jóval tudatosabbak az egészséges ételek fogyasztásában.
• Kóstoltassuk meg az alapanyagokat külön-külön is, hogy el tudja dönteni, mi a jó, mi a nem jó a számára. Hagyjunk választási lehetőségeket a gyermeknek, és ne erőltessük rá mindenáron az egyes fogásokat.
• Az étkezések hangulatát tegyük felszabadulttá, örömtelivé.
• Ne mondjuk gyerekünknek és gyerekünkről, hogy rossz evő, vékony, sápadt. Az evéssel kapcsolatos sikereket viszont többször is hangoztassuk.
• Ne vesztegessük meg étellel, és ha rendesen eszik, ne óriási adag habos csokoládéval jutalmazzuk.
• Ne nézzünk evés közben tévét, és más, hasonló tevékenységekkel se osszuk meg a figyelmet, mert akkor a gyermek nem lesz képes önmagában értékelni az asztali örömöket. Ehelyett inkább beszélgessünk egymással.
Az egészséges táplálkozás alapjai
A egészséges táplálkozás szempontjából több fontos dolgot is szem előtt kell tartanunk, és ezek alapján érdemes összeállítanunk a gyermek étrendjét és étkezési szokásait.
Rostok
Általában kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, vagyis rostszegény étrenden élünk, pedig a rostok több okból – például az emésztés zavartalansága miatt – is nélkülözhetetlenek a szervezetnek. A gyerekeknél időnként különösen nehéz megoldani, hogy megegyék a gyümölcsöket és zöldségeket, de rostigényüket máshogy is pótolhatjuk, mivel a legtöbben szeretik a tésztaféléket és gabonapelyheket. Ha ezek teljes kiőrlésű gabonából készülnek, akkor rostban gazdagok, és így hozzájárulnak a gyerekek egészséges táplálkozásához.
Folyadékbevitel
Az egyik általános táplálkozási probléma a gyermek körében a dehidratáltság, de ez nemcsak rájuk, hanem a felnőttekre is igaz hazánkban. Felnőtteknél napi 2,5 liter víz bevitelét ajánlják a szakértők, gyerekeknél ez a mennyiség életkoronként változik. A folyadékpótlásra a víz a legalkalmasabb, de a gyerekeket úgy is rávehetjük az ivásra, hogy frissen facsart gyümölcslevekből készült koktélokat, turmixokat kínálunk fel nekik. Ezek a színes, ízletes italok számukra általában vonzóbbak, mint a víz, ráadásul nemcsak folyadékhoz, de értékes vitaminokhoz és rostokhoz is hozzájutnak belőle.
Reggeli
A reggeli a napi energiaszükségletünk 20 százalékát fedezi: nélküle sokkal alacsonyabb a teljesítőképességünk, ingadozóvá válik a hangulatunk. Hosszú távon az egészségünk is kárát látja a reggeli hiányának, és ez különösen igaz a gyerekekre, ezért fontos, hogy soha ne engedjük el őket úgy otthonról az iskolába, hogy nem reggeliztek. Ha a gyermekünk nem igazán rajong ezért az ötletért, rávehetjük őt a reggelizésre különféle praktikákkal: például vidám, különleges alakú szendvicseket készítünk nekik, amit örömmel majszolnak el.
Rendszeresség
Az egészséges étkezési szokások egyik alapja a rendszeresség: az ideális az, ha naponta 5 alkalommal esznek a gyerekek, és lehetőség szerint az egyes étkezések mindig ugyanabban az időpontban vannak. Fontos, hogy mi is tartsuk magunkat ehhez a szabályhoz, hiszen ha a gyermek azt látja, hogy a szülei mindig részt vesznek a reggeliken, ebédeken és vacsorákon, valamint a tízórai és uzsonna idejét is betartják, akkor ő is ezt a mintát fogja majd követni.
Változatosság
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a változatosság: azok a gyerekek, akik színes, változatos étrenden élnek, ellenállóbbak, erősebbek, egészségesebbek, mivel a szervezetük a különféle ételekből hozzájuthat minden fontos tápanyaghoz. A helyes, változatos étrendben nagy hangsúlyt kapnak a zöldségek és gyümölcsök, rendszeresen szerepel az “étlapon” hal, különféle sovány húsok, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek, és jóval ritkábban kerül az asztalra erősen cukrozott édesség vagy túlsózott, zsíros étel.