A kalciumot pótolni kell
Laktózérzékeny családtagjaink, gyermekeink étrendjének összeállításánál különösen kell figyelnünk arra, hogy biztosítsuk kalcium-utánpótlásukat, melyet laktózmentes tejtermékek rendszeres fogyasztásával tudunk pótolni. A laktózmentes tejtermékek is nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, mi több, ugyanúgy tudjuk főzésre használni azokat, mint a rendes tejtermékeket. Ez azt is jelenti, hogy az ily módon elkészített ételek állaga is egyezik a hagyományos tejtermékekkel készített finomságokéval. Szerencsére a laktózmentes termékek ízben sem nagyon különböznek a tejcukrot tartalmazó élelmiszerektől, így akár az egész család élvezheti fogyasztásukat.
Mivel pótoljuk a tejtermékeket?
Jó hír a növényi tejpótló termékeket előnyben részesítők számára, hogy a szója-, rizs-, kókusz-, és zabtej mellett már növényi eredetű tejszíneket is kaphatunk az üzletekben, amelyekkel az igazi tejszínhez hasonlító ízvilágot érhetünk el. Ezeket a termékeket többnyire kalciummal és vitaminokkal dúsítják. Amennyiben laktózérzékenység miatt családtagjainknak a sajt- és túrófogyasztástól is tartózkodniuk kell, bátran használjunk tofut ezeket helyettesítésére!
Fontos tudnivaló, hogy sok margarin tejalapú, ezért ezek is tartalmaznak laktózt. Érdemes tehát a címkén figyelni, hogy tejes vagy vizes alapú margarin került a kezünkbe, és a család igényének megfelelően választani.
Ma már egyre több laktózmentes édesség található a boltok polcain, itt van például a legújabb a Pöttyöstől, a laktózmentes Rudi, hogy senkinek ne kelljen lemondania hazánk kedvenc finomságáról.