Újabb klasszikus vendégváró: az elévülhetetlen, örök favorit linzerkosárka vaníliakrémmel töltve. Mostanában már sokkal ritkábban készül, de ha rászánjuk magunkat (és az időnket), akkor két tálcáig meg sem állunk.
Több részletben készül. Első lépésben elkészítjük a linzerkosárkákat. Ehhez kis, különálló kosárkaformákra van szükség, de ha ilyenünk nincs, akkor használhatunk muffinsütőformát is, abban is tökéletes kosárkákat tudunk készíteni, annyi lesz csak a különbség, hogy az oldaluk nem lesz barázdált. A linzertészta készítésénél arra érdemes figyelni, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát: gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, és ha összeállt, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára. A formákat nem kell kivajazni, szépen ki fognak jönni a kosárkák a formából anélkül is. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy miután kibéleltük a tésztával a kosárkaformát, szurkáljuk meg az alját villával vagy tegyünk bele valamilyen súlyt (sütőpapírra szárazbabot, vagy akár egy másik kosárkaformát), hogy sütés közben ne emelkedjen meg az alja, ne púposodjon fel. (Ez a vakon sütés.)
A krém elkészítésénél fontos, hogy keverjük simára a hozzávalókat, és kis lángon főzzük, folyamatos!!! kevergetés mellett. Ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet. Kevergessük türelmesen, szépen be fog sűrűsödni a krém. Ha kész, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni, de még akkor is keverjük át párszor.
A krémet ízlés szerint díszíthetjük: nagyon finom eperrel, málnával, áfonyával, ribizlivel, és jól illik hozzá a csokoládé is.
Hozzávalók a kosárkákhoz (15–20 db-hoz):
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 25 dkg finomliszt
- csipetnyi só
A vaníliakrémhez:
- 3 tojássárgája
- 2,4 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 evőkanál finomliszt
A tetejére:
- friss gyümölcs
- Dr. Oetker Csokoládészív