Aki egyszer belekóstol a házi kekszek világába, többé nem nagyon vesz bolti kekszet. Viszonylag gyorsan összeállítható a tésztájuk, könnyű elkészíteni őket, és pontosan tudjuk, hogy miből készültek, így nyugodtabban adhatjuk a gyerekeknek is akár, ha valami édes ropogtatnivalóra vágynak. Tavaszi kirándulásokra, munkahelyre vagy iskolai uzsonnásdobozba is tökéletes lesz ez a finom keksz. Érdemes vasárnap délután elkészíteni egy nagyobb adagot – akár a gyerekek bevonásával –, és megtölteni vele a kekszes dobozt, amire aztán hét közben rá lehet járni.
Ez a keksz a nem formatartó típusú kekszek közé tartozik, ebből kiszúró formákkal szabályos formákat szaggatni nem lehet. Elkészítése egyszerűbb és gyorsabb is: arra kell csak figyelni, hogy miután összekevertük az alapanyagokat, minimum 30 percre tegyük hűtőbe a masszát, ezután tudunk majd szép, szabályos golyókat formázni belőle. A tepsire feltétlenül terítsünk sütőpapírt, és arra helyezzük a gombócokat, amiket tenyérrel vagy egy pohár talpával enyhén lapítsunk ki.
Ha kilapítottuk a gombócokat, hagyjunk pár centi helyet a korongok között, mert egy picit még sütés közben is növekedni fognak. Amikor kezd pirulni a kekszek széle, zárjuk el a sütőt, még ha a kekszek közepe puhának is tűnik. Feltétlenül várjuk meg, míg teljesen kihűlnek, úgy nyerik majd el végleges állagukat.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 13 dkg vaj
- 1 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 10 dkg darált mandula
- 1 mokkáskanál Dr. Oetker Sütőpor
- fél narancs reszelt héja