A morzsasüti mindig jót jelent: azt jelenti, hogy itt a tavasz, jönnek a friss gyümölcsök és a jobbnál jobb gyümölcsös desszertek. Ez az az édesség, amit bármikor szívesen viszünk vendégségbe, tavaszi vagy nyári kerti partikra, mert nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, annyira finom az édeskés tészta és a savanykás gyümölcs párosa.
A gyümölcsöket szezon és ízlés szerint változtathatjuk: télen az alma és a körte a megmentőnk, tavasszal már jöhet az eper, majd szinte minden nyári gyümölcs: isteni finom piros bogyós gyümölcsökkel, sárga- és őszibarackkal is, hogy a szilvás morzsasütiről már ne is beszéljünk!!
Ha nincs idő a hűtőben való pihentetésre, akkor a tészta hűtés nélkül is rámorzsolható a gyümölcsre, úgy is jó lesz. (Ebben az esetben nem kell gombóccá gyúrni a tésztát, elég, ha összemorzsoljuk az alapanyagokat – víz nélkül – és rászórjuk a gyümölcsre.) A tészta készülhet liszt helyett darált mogyoróból, mandulából, dióból, vagy akár apróbb szemű zabpehelyből – vagy ezek keverékéből is.
Tálaljuk langyosan magában, tejszínhabbal, vagy egy gombóc vaníliafagylalttal!
Hozzávalók:
A gyümölcsös alaphoz:
- 1 nagyobb alma
- 1 db körte
- 10-15 dkg eper/málna/áfonya
- 1 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
A morzsához:
- 12,5 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 6 dkg hideg vaj felkockázva
- csipetnyi só
- 1 evőkanál hideg víz