A napraforgókalács egy igazi gyöngyszem a házi péksütemények között. Olyan szép és finom, hogy mindenki el lesz ragadtatva tőle: nemcsak az ízétől, hanem a látványától is.
Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta felét kinyújtjuk, majd egy nagy tányért helyezünk rá és körbevágjuk – így tényleg szép, szabályos kör alakot kapunk. Ezt a kör alakú tésztát a sütőpapíros tepsire helyezzük, majd készítünk még egy ugyanakkora, kör alakú tésztalapot. A tepsin lévő lapon elkenjük a töltelék kb. 2/3-át, majd ráhelyezzük a másikat. Ekkor érdemes a közepére egy kisebb pohárral nyomot hagyni – de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át a tésztát!
Ezután pedig késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy a középső pohárral nyomott kör előtt mindig megállunk. Az így kapott cikkeket kétszer megcsavarjuk, megsodorjuk, majd így hagyjuk pihenni, hogy aztán tojással lekenve sütőben megsüssük.
A maradék tésztából készíthetünk kis csigákat, vagy akár egy kisebb méretű napraforgót is.
A töltelék lehet diós, vaníliás, fahéjas krém is, de készülhet a tészta cukor nélkül is, és akkor akár sajtos, krémsajtos-zöldfűszeres, pesztós, vagy akár paradicsomszószos napraforgókalácsot is készíthetünk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag Dr. Oetker Expressz Élesztő
- 2,5 dl tej
- 45 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 7 dkg vaj
Töltelék:
- 8 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 4 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
A tetejére:
- 1 db tojás
- 1 evőkanálnyi szeletelt mandula