Veled is előfordult már, hogy a zsúfolt vonaton vagy a felforrósodott autóban vesztegelve azon füstölögtél magadban, miért nem csomagoltál az útra legalább egy kevés inni- és ennivalót? Hogy kivédd ezeket a helyzeteket, készülj tudatosan, és állíts össze indulás előtt egy egészséges ételpakkot. Így a legváratlanabb helyzetekben sem ér majd meglepetés!
Mivel és mennyit utazol?
Az élelmiszercsomag összeállításánál a két legfontosabb szempont, hogy mivel utazunk és mennyi ideig tart az út.
Ilyen szempontból az autó a legkényelmesebb: nem kell cipekedni, elférnek benne az ételek, sőt, a szivargyújtóról üzemeltethető hűtőtáskában órákig friss marad a gyümölcs és a szendvics.
Ha busszal vagy vonattal utazol, az ételeket semmiképp ne abba a táskába vagy bőröndbe csomagold, amelybe a ruhák kerülnek. Legjobb, ha kisméretű, hőszigetelő anyagból készült táskába teszed az ételt, így elkerülheted, hogy megromoljon a zsúfolt és fülledt utastérben vagy a könnyen átmelegedő csomagtartóban.
Ha repülővel utazol, nem érdemes külön ételcsomagot készítened, ilyenkor inkább arra tanácsos figyelni, hogy utazás előtt ne fogyassz puffasztó ételeket! A repülés ideje alatt kerüld a szénsavas italokat, illetve a déligyümölcsöket. A magasban ugyanis a légnyomás csökkenése miatt ezek az ételek erősen felpuffaszthatják a gyomrot. Azokon a járatokon, ahol biztosítanak étkezést, a jegyváltásnál van rá lehetőség, hogy különleges táplálkozási igényeidet például, ha vegetáriánus vagy lisztérzékeny vagy jelezd.
Pár órás útra: gyümölcs
Az utazás unalmát ne falatozással űzd el, így rengeteg felesleges kalóriát megspórolhatsz, és megelőzheti, hogy a nem megfelelő higiéniás körülmények között valamilyen fertőzést elkapj. A rövid, egy-két órás autóutat nem érdemes étkezés miatt megszakítani, persze néhány egyszerűbb ételt lehet csomagolni, és az úti cél elérésekor elfogyasztani. Válogasson például a hámozást nem igénylő gyümölcsök közül: ideális lehet az alma, a körte vagy a szilva. Ne felejtsd el csomagolás előtt alaposan megmosni őket. Chipset, ropit egyáltalán ne vigyél az útra, hiszen ezek nem csak az alakodnak nem kedveznek, de rengeteg sót is tartalmaznak, amitől hamar megszomjazol.
Félnapos útra: szendvics
Több óráig tartó utazásra mindenképp érdemes csomagolni, és nem a várótermi büfé, a kétes tisztaságú étkezőkocsi vagy a benzinkutak kínálatára hagyatkozni. Készíts indulás előtt szendvicset, de ne kerüljön több a csomagba, mint amennyi 1-2 étkezéskor elfogy, mert a melegben könnyen megromolhat.
A teljes kiőrlésű zsemle vagy kifli a legideálisabb választás szendvicsalapnak. Kevesebbet kell a szeleteléssel bajlódni, és még egészséges is, mert rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely a finomított liszttel készült pékárukból hiányzik.
Válassz friss és kemény zöldségeket, olyanokat, amelyek egyszerűen szeletelhetőek, nem engednek levet: ilyenek például a retek, a paprika, az uborka vagy a saláta. Ne úgy csomagold a zöldségeket, hogy külön kelljen harapni a szendvicshez, mert ha nem tudsz előtte kezet mosni, ez fertőzések forrása lehet. Inkább apríts fel előre mindent, és tedd bele a szendvicsbe.
Húskedvelők a rántott hús helyett inkább az egészségesebb natúr szeletet tegyék a szendvicsbe.
Ha tudod, hogy nagy melegre számíthatsz, a tojást és a tejtermékeket inkább hagyd ki a zsömléből, vagy ha nem szeretnél lemondani róluk, a kemény sajtok közül válogass. Majonézzel semmiképp ne ízesítsd a szendvicset!
Csavard a szendvicseket folpackba, így elkerülheted, hogy átázzon a szalvéta, vagy elszakadjon az alufólia.