A túrós táska egy igazi klasszikus péksütemény, ami tökéletes reggeli vagy tízórai, kirándulásokon, túrákon ideális elemózsia lehet, de egy tartalmas leves után akár desszertként is megállja a helyét. Függetlenül attól, hogy milyen alkalomból készül, az biztos, hogy soha nem marad belőle egy morzsa sem (különösen ha egy bögre kakaó is kíséri). Olyan finomság, amit a gyerekek is bármikor szívesen megesznek, főleg ha az elkészítésében is részt vettek.
A jó hír az, hogy ilyet nemcsak a nagymamák tudnak! Csak egy jó recept és egy kis idő kell hozzá, és bárki elkészítheti házilag is!
Az elkészítésétől nem kell félni, három dologra érdemes figyelni: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket! Formázásnál pedig egyedül arra kell vigyázni, hogy ne tömjük meg túl sok töltelékkel, mert akkor szétnyomhatja sütés közben a túró a tésztafüleket. Készíthetünk nagyobb darabokat is, de a közepes és kisebb méretű túrós táskák a legjobbak, mert azokban még jobban érvényesül a túrós töltelék íze a tészta mellett.
Hozzávalók kb. 15 db közepes méretű túrós batyuhoz:
- 2,5 dl tej
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 45 dkg búzaliszt
- 10 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 5 evőkanál cukor
- 1 zacskó Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
- 1 teáskanál Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 nagyobb tojássárgája
- 10 dkg mazsola
A lekenéshez:
- 1 db tojás