nlc.hu
Egyéb
Napra nézõ

Napra nézõ

Több mint száz évvel ezelõtt padlásszobában lakni hírnévrõl álmodó festõk, világmegváltó terveket szövõ diákok és jobb sorsra érdemes literátorok privilégiuma volt. Tisztes polgárember nem költözött közvetlenül a tetõ alá.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Idővel egyre többen találták vonzónak a tetőtér kínálta adottságokat, az égre nyíló ablakokat, a szokatlan térszerkezetet és a panorámát. Odafent lakni tehát már régóta nem a bohémek kiváltsága. Vendéglátónk egyik vállalkozásának szakemberei bontották, majd építették újjá azt a társasházat, melynek tetőterébe ő maga is beleszeretett. Ezért úgy döntött, hogy a cívisház padlásterének egyik hetvenöt négyzetméteres lakását kényelmes otthonná alakítja a maga számára.
Ami első pillantásra érdekessé teszi a tereket, az a fények különös játéka. Itt tartózkodásunk ideje alatt ugyanis az időjárás meglehetősen zord arcát mutatta, a nagyméretű, Velux tetősíkablakoknak és a sárga falaknak köszönhetően azonban szüntelenül úgy éreztük, hogy süt a nap. Amikor pedig valóban kiderült az ég, árnyékolót kellett használni, mert szinte vakított a fény.
Ugyancsak különös, jó adottsága a lakásnak, hogy a tető magassága miatt kétszintessé lehetett alakítani, így a hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba a felső traktusba kerülhetett.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Az alsó szinten egy légtérben található az előszoba, a konyha, az étkező, a nappali és a vendégek számára fenntartott fürdő. Mivel a különböző funkciók tagolását burkolatokkal, bútorokkal sikerült megoldani, ajtóra egyedül az alsó szint fürdőszobájánál volt szükség.
Az emeletre lebegő, korlát nélküli falépcső vezet. A hálószoba falai – akárcsak a lenti lakótéré – sárgák, ehhez jól illenek a természetes anyagok, a nyersfa hajópadló, a mennyezet fagerendái, a lenvászon ágyterítő és a derékmagasságú, téglából épített parapetfal, mely nemcsak praktikus rakodófelület, hanem így, vakolat nélkül dísze is a helyiségnek. A meleg, rusztikus hangulatról a kiegészítők, a falikarok, a régi varrógép, az egzotikus mécsestartók gondoskodnak. A háló leglátványosabb része a falméretű tolóajtó, mely a húsz négyzetméteres teraszra vezet.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A fürdőt mahagóni- és kovácsoltvas kiegészítők uralják. A mosdót egyedileg készített, kovácsoltvas állvány tartja, és a tükröt is vaskeretbe foglalták. A zuhanyozó nem fülkében, hanem szabadon áll a sarokban, tálcáját a padlóba süllyesztették, és mozaikcsempe díszíti.
A tágas konyhába letisztult vonalú, nyersszínű Ikea bútor került, melyet színben és stílusban is látványosan kiegészít a rusztikus hatású, kisméretű csempékből készült falburkolat. A konyhapadlót fával fedték. Ezt a natúr hajópadlót használták a lakásban mindenhol, csupán a két fürdő és az előszoba kaptak hidegburkolatot. A sárga falak és a semleges színű textíliák szintén vissza-visszaköszönnek. ..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top