Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 ek. olaj
30 dkg parasztkolbász
1 ek. paradicsompüré
2 csokor apróra vágott majoránna
5 apróra vágott bazsalikomlevél
1 hosszúkás padlizsán
só
35 dkg csőtészta
15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A paradicsomokat négybe vágjuk, magjaikat kiskanállal kikaparjuk, húsukat apróra vagdaljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és 3 ek. olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az egy centis darabokra vágott kolbászt, és fakanállal megkavarjuk. Kiegészítjük a paradicsommal és a paradicsompürével, valamint 2 ek. meleg vízzel, és kislángon 10 percig főzzük. Végül a majoránnával és a bazsalikommal fűszerezzük, és melegen tartjuk. Megmossuk a padlizsánt, végét levágjuk, és vékonyan felkarikázzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a maradék olajat, felforrósítjuk, a padlizsánszeleteket ebben kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölös zsiradékot leitassuk róluk, végül kevés sóval meghintjük. Közben lobogó sós vízben nem túl puhára (fogkeményre) kifőzzük a tésztát. Ha kész, leszűrjük, összekeverjük a kolbászos raguval, és 1 percre még visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a sült padlizsánszeleteket, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Jó tudni A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma. |