nlc.hu
Gasztro
Csõtészta zöldségraguval

Csõtészta zöldségraguval





Hozzávalók 4 személyre:

• 4 paradicsom
• 1 fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 ek. olaj
• 30 dkg parasztkolbász
• 1 ek. paradicsompüré
• 2 csokor apróra vágott majoránna
• 5 apróra vágott bazsalikomlevél
• 1 hosszúkás padlizsán
• só
• 35 dkg csőtészta
• 15 dkg reszelt sajt


Elkészítése:

A paradicsomokat négybe vágjuk, magjaikat kiskanállal kikaparjuk, húsukat apróra vagdaljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és 3 ek. olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az egy centis darabokra vágott kolbászt, és fakanállal megkavarjuk. Kiegészítjük a paradicsommal és a paradicsompürével, valamint 2 ek. meleg vízzel, és kislángon 10 percig főzzük. Végül a majoránnával és a bazsalikommal fűszerezzük, és melegen tartjuk. Megmossuk a padlizsánt, végét levágjuk, és vékonyan felkarikázzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a maradék olajat, felforrósítjuk, a padlizsánszeleteket ebben kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölös zsiradékot leitassuk róluk, végül kevés sóval meghintjük. Közben lobogó sós vízben nem túl puhára („fogkeményre”) kifőzzük a tésztát. Ha kész, leszűrjük, összekeverjük a kolbászos raguval, és 1 percre még visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a sült padlizsánszeleteket, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.





Jó tudni

A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top