Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy szelet kenyér
45 dkg padlizsán
só
8 nagy mozzarella
6 paradicsom
1 csokor bazsalikom
olívaolaj
szemes bors
Elkészítése:
A kenyérszeleteket félbevágjuk, és megpirítjuk, vagy 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük pár percre. A padlizsánt megmossuk, vékonyan felszeleteljük, kicsit besózzuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy a levét kiengedje. A mozzarellákat és a megmosott, lecsumázott paradicsomokat közepesen vastag szeletekre vágjuk, a bazsalikomot 8 levélke kivételével felaprítjuk. A padlizsánszeleteket papírtörlővel szárazra töröljük, és teflon serpenyőben, kevés olajban kisütjük. A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük olívaolajjal, ráhelyezünk egy padlizsánszelet, egy mozzarellaszeletet és egy paradicsomot sorban, míg a hozzávalók tartanak. Közüket megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal. A tetejüket meghintjük frissen őrölt borssal, és a megpúpozott kenyérkéket betoljuk a sütőbe, addig, míg a sajt ráolvad a padlizsánra. Melegen tálaljuk, a félretett bazsalikommal díszítjük.
Jó tudni A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma. |