nlc.hu
Szabadidő
Nemzetközi Királyi Szakácsverseny Nagyszakácsiban

Nemzetközi Királyi Szakácsverseny Nagyszakácsiban

Az évente megrendezésre kerülõ verseny keretében az „õsi” királyi szakácsok szokásait, titkait elevenítik fel korunk legjobb magyar és külföldi szakácscsapatai.

Az idén – mint eddig is minden évben – a királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből, korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhetnek. További feltétel, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek.

A Királyi Szakácsverseny – augusztus 6-án, szombaton 10 órakor kezdődik Nagyszakácsi központjában. A falu az elmúlt években alakított ki egy kemence-skanzent, amely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek.

A középkor csábító ízei mellett különböző programok mutatják be hazánk középkori kultúráját, megelevenedik például a középkori piac, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok és bajvívók gondoskodnak.

Az elmúlt két évhez hasonlóan 2005-ben is kiosztásra kerül a Királyi Borász cím. A Magyar Borok Házában, júniusban tartott zsűrizés eredménye alapján a 2005-ös év Királyi Borásza a szekszárdi Takler Pincészet vezetője, Takler Ferenc lett, aki két kategóriában is aranyérmet kapott Trio Cuvée (2002) és Bikavér Reserve (2003) boraiért. A díj királyi borászhoz illő: a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a nyertest, amelyek átadására augusztus 5-én, a Királyi Szakácsok Versenyén, Nagyszakácsiban kerül sor.

A rendezvény ideje alatt megkóstolhatjuk az elmúlt évek Királyi Szakácsainak ételeit, Királyi Borászok borait, valamint népi udvarokon különféle tájételeket a helyszínen megvásárolható bónokkal.


Ízelítő a programokból

Augusztus 4. Asztali Örömök Somogyban

• Amatőr pogácsasütő verseny és polgármesterek kedvencei főzőverseny.
• A polgármesterek saját termelésű borainak megmérettetése.

A belépés ezen a napon díjtalan!

Augusztus 5. Pékek, cukrászok reneszánsz kori termékeinek bemutatása

• Királyi Éléskamra titkai
• Természetes ízek kavalkádja
• Korabeli gabonaétel különlegességek
• Mátyás udvarának különleges édességei 

Augusztus 6. Királyi Szakácsverseny

10 órakor ünnepélyes felvonulással kezdetét veszi a XIII. Nemzetközi Királyi Szakácsverseny. A középkori hangulatról a reneszánsz kulturát felvonultató programok gondoskodnak – reneszánsz zenészek, táncosok, zászlóforgatók, középkori harcosok, hastáncosok, tűzzsonglőrök és lovas íjászok.

• Reneszánsz kori királyi ételek főzőversenye 
• Középkori vásár
• A királyi asztal megterítése

Ezen a napon a belépődíj 1000 Ft- 6 éves kortól egységesen!

Időpont: 2005. augusztus 4-6.

Helyszín: Nagyszakácsi

A részletes programot a rendezvény honlapján találod meg. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top