nlc.hu
Aktuális
Bevállaljuk!

Bevállaljuk!

Különc karakterek - Bozsik Yvette, Bódis Kriszta, Karafiáth Orsolya és Nagy Kriszta "Tyereskova" volt lapunk vendége





Tánc kötöttségek nélkül
Bozsik Yvette (36), táncművész, koreográfus, rendező

A mai magyar táncművészet meghatározó egyénisége, a nagyközönség és a szakma egyaránt elismeri. De nem volt ez mindig így. A balettintézet növendékeként független, avantgárd produkciókban hívta fel magára a figyelmet, táncolt üvegdobozban és ásták el egy filmben a homokba. A diploma után kitört a klasszikus balett világából. 1993-ban létrehozta saját társulatát, azóta munkáját számos díjjal elismerték, bár ettől ő sokkal sebezhetőbbnek érzi magát.
Olyan témákhoz nyúl, melyekre a társadalom érzékeny. Tabukat feszeget, korlátok nélkül alkot. Kiállt a másság mellett, elsők közt dolgozott a színházban transzvesztitákkal és mozgássérültekkel, és megtáncoltatta a vakokat is. Gyakran foglalkozik a szexualitás és a párkapcsolat kérdéskörével, mivel szerinte még mindig nem merjük eléggé felvállalni önmagunkat. Ezért is mondott igent arra, hogy megrendezze a Vagina monológokat. És ezért döntött úgy, hogy most kétéves kisfia születése után látványos módon térjen vissza a színpadra: húsz percig anyaszült meztelenül táncolt a közönség előtt.
Nemrég társulatával színpadra vitt egy gyerekelőadást Létramesék címmel, hogy rácáfoljon arra a tézisre, miszerint egy háromévesnél kisebb gyereket nem érdekel a színház. Legnagyobb dobása még csak most következik: férjével nagyjátékfilmet készítenek saját életükről. Mindent a maga valójában: a hisztériától a szexualitáson át a dühkitörésekig. A magánéletben „követhetőnek” tartja magát, és visszafogottan él: család, kertes ház, kutyák, biokertészet, minden, ami kell.






A világ legellentmondásosabb embere
Karafiáth Orsolya
(29), költőnő

Szinte nincs olyan irodalmi est, ahol ne lenne a meghívottak közt. Alig volt 23 éves, amikor Lotte Lenya titkos éneke című első verseskötetével nagy sikert aratott. Tavaly novemberben megjelent Café X című kötete pedig már második kiadását éli. Újabban „normális” zenekaroknak is ír dalszövegeket (Gerendás Péternek). Azt mondja, ezek a művei egyáltalán nem hasonlítanak saját együttesének stílusára, sőt, lovak sincsenek bennük. Zenekarával, az Elektrik Bugi Kommandóval ugyanis sokáig kizárólag ló álarcban álltak színpadra.
Szeret bolondos, extravagáns cuccokban megjelenni. Egyik nap hosszú fekete, másnap már vörös, rövid a haja. Híres a parókamániájáról. Szerinte egy paróka éppolyan, mint egy karkötő, egy nyaklánc, vagy egy kendő, mind az öltözködés kiegészítő elemei.
Nemrég egy ismerőse, akivel az Oldalbordák című kisfilm forgatókönyvén dolgozik együtt, azt mondta róla, hogy ő a világ legellentmondásosabb embere.
El is fogadja ezt. Volt civil állása is, a Ludwig Múzeum irodalmi programszervezőjeként. Ez mégsem jelenti azt, hogy konzervatív, polgári életet élne. Bár azt azért nemrég megbeszélte párjával, akivel lassan négy éve vannak hol együtt, hol külön, hogy mostantól nem iszik annyit. Úgy tervezi, hogy 52 éves koráig ugyanilyen marad, mint most, az ő fogalmai szerint „normális, helyes lány”, hogy aztán igazi dáma, tekintélyes asszony válhasson belőle, aki mindig elegáns, akinek adnak a szavára, és akire mindenki odafigyel, ha valahol megjelenik. Bár, ahogy mondja, most is egyből odafigyelnek rá, csak inkább
hülyének nézik.


Ha másik két “bevállalós” vendégünkről, Bódis Krisztáról és Nagy Kriszta “Tyereskováról” is szívesen olvasna, keresse teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok július-augusztusi számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top