nlc.hu
Életmód
Gazdálkodj ökosan!

Gazdálkodj ökosan!

Az ökogazdák élete nem fenékig tejfel! Szigorúan ellenõrzik õket, és legalább öt (szûk) esztendõ kell ahhoz, hogy a hagyományosról áttérjenek a bio termesztésre. Mindannyiuknak dolgos a keze, vág az esze, és tiszta a szíve. Örülnek, ha a vevõik ellátogatnak hozzájuk, hogy megnézzék, miként élnek.




Szúrópróbaszerűen választottuk ki látogatásunk célpontjait. Szorgos gazdáinkat sem korai, sem kései órán nem találtuk tétlenül.

A püspökhatvani Varga Ökogazdaságban a ház asszonya friss mangalicatepertővel kínált bennünket. A gazda, Moór Ferenc pedig elmagyarázta, miért egészségesebbek, finomabbak a biotermékek.
– Mert küzdenek! A bionövény túléli, hogy megrágják a kártevők. Vastagabb sejtfalat növeszt, rostosabb lesz. Mi nem gyorsítjuk a folyamatokat, mindennek megvan a maga ideje. Az évszakokhoz és az éghajlathoz kell alkalmazkodni. 2002-ben elnyertük a holland és a dán királyi család által adományozott Royal Green Food Award-díjat. Élveztük az elismerést, de alig vártuk, hogy hazaérjünk. Mert nekünk itt jó! Még akkor is, ha olykor elveszünk a bürokrácia útvesztőiben, és nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Nem vagyok optimista a közeljövőt illetően. Az viszont örömet szerez, hogy azt csinálom, amit szeretek, és tudom, hogy hasznos, amit teszek. A kisebbik fiam biztosan továbbviszi a gazdaságot. Az öko nem termelési mód, hanem egy életforma, amelybe beletartozik az is, hogy saját magunk gondoskodjunk idős beteg hozzátartozóinkról. Én ezt az utat választottam, és nem bántam meg.


Többször is átléptük a Keleti-főcsatornát, míg végre megérkeztünk a balmazújvárosi Virágoskútra.
– Kimúlt az egyik bika, és nem tudok holnap másikat venni, mert egy megbeszélésre kell mennem – sorolja gondjait a gazda, ifjabb Rózsa Péter.
Eközben kolléganője, „terülj-terülj asztalkámat” varázsol elénk. A leeső falatokkal jól tartjuk Aszút, a barátságos házőrző pumit. Házigazdánk viselete – tollas szalmakalap, fehér ing, pitykés mellény – a régi időket idézi. Derékig! Onnantól farmernadrágot és szandált visel. Mesélő kedve szintén az elődökhöz hasonlatos.






 A címke mindent elárul
 A bioélelmiszerek címkézésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint általában, vagyis jelölni kell a termék nevét, összetételét, szavatosságát, gyártóját, és fel kell tűntetni az ellenőrző szervezet nevét és kódszámát is: Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO 01) vagy Hungária Ökogarancia Kft. (HU-ÖKO 02).
– Óhatatlanul vezetett az utam az ökotermelés felé, bár költséges mulatság ez. Soha sincs megállás, és valahogy sohasem ér össze a gatyaszár – sóhajtja. – Portékáink legszebbjét eladjuk, a többit feldolgozzuk, a maradékot megeszik a disznók. A tudatos vásárlókra számítunk, akik már végiggondolták, hogy ugyan egy kicsit többet költenek a piacon, de lényegesen kevesebbet a patikában. Könnyebb lenne az életünk, ha az emberek egy kicsit okosabbak, és sokkal becsületesebbek lennének. Nem csapnák be a reklámokkal az embertársaikat, felismernék, hogy a környezetszennyezéssel elpusztíthatjuk a Földet. Célunk, hogy a magyarok hazai termékeket vegyenek, amelyeket itt élő, becsületesen dolgozó emberek állítanak elő! Csak így épülhet az ország. Össze kell fogni a még szigorúbb kontrollért, hogy még véletlenül se fordulhasson elő zsiványság. Egyszerűbb lenne a világ, ha mindenki tenné a dolgát.


További információ: www.biokontroll.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top