Lassan már nincs olyan fogás, amelyet ne tudnánk forró levegős sütőben elkészíteni. Steak, sült krumpli, grillezett sajt, szalonna, csirkeszárny… a lehetőségek tárháza végtelen! Bár a neve miatt a legtöbb embernek csak a sült ételek elkészítése jut eszébe, azonban desszerteket is készíthetünk ezzel a népszerű konyhai géppel! Az alábbi recept alapján nagyon finom sütiket készíthetünk, amelyek kívül ropogósak, belül pedig puhák.
Miért sütne valaki süteményt a sütő helyett forró levegős sütőben? Egyrészt azért, mert így hamarabb megsül, mint a hagyományos sütőben, másrészt pedig: más lesz a sütik textúrája. Az air fryer ropogós, külsőt eredményez, miközben a sütemény belseje puha és omlós marad.
Hozzávalók
- 1 csésze sótlan vaj, lágyítva
- 2 nagy tojás
- 1 csésze kristálycukor
- 1 csésze barna cukor, csomagolva
- 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 3 csésze liszt
- 1/2 csésze cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 csésze étcsokoládé-forgács
- 1 csésze fehércsokoládé-forgács
- 2 narancs héja
- 1/2 csésze apróra vágott pirított mandula
A tészta elkészítése
- A vajat és a cukrot keverjük habosra egy nagy keverőtálban. Ehhez adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Minden hozzáadott tojás után figyeljünk arra, hogy verjük fel rendesen a masszát. Ha ezzel végeztünk, akkor tegyük bele a vaníliakivonatot.
- A száraz hozzávalókat keverjük össze egy külön tálban: a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Hogyha ezt is rendesen elkevertük, akkor egyesítsük a nedves és a száraz tál tartalmát. Figyeljünk arra, hogy a száraz keveréket csak fokozatosan adjuk hozzá a nedves keverékhez.
- Keverjük addig a tésztát, ameddig össze nem áll. Vigyázzunk, ne keverjük túl! A kész masszába tegyük bele az extra finomságokat. Óvatosan tegyük bele az étcsokoládé-forgácsot, a fehércsokoládé-forgácsot, a narancshéjat és a pirított mandulát.
- A tésztából készítsünk golyókat, majd lefedve tegyük be egy órára a hűtőbe. Ez azért fontos, hogy sütés közben a sütik megtartsák alakjuk, így nem fognak túlságosan szétfolyni.
- Amikor a hűtési időből még körülbelül 5-10 perc van hátra, melegítsük elő az air fryert 180 Celsius-fokra.
A sütési folyamat
Béleljük ki a a forrólevegős sütő kosarát sütőpapírral, és rendezzük el a tésztagolyókat, némi helyet hagyva közöttük. A sütő méretétől függően lehet, hogy több adagban kell majd megsütnünk a golyókat.
Ha kész az elrendezés, akkor süssük a golyókat 180 Celsius-fokon 8-10 percig. Ellenőrizzük őket 8 perc után: a széleknek kissé keménynek kell lenniük, a közepüknek viszont puhának. Hogyha elérték a megfelelő állagot, akkor vegyük ki a kész sütiket, és hagyjuk őket kihűlni egy rácson (ettől lesz tökéletes az állaguk).
(Forrás: Eat This, Not That, Fotó: Unsplash)