nlc.hu
Szabadidő
Városóriások

Városóriások

Miként lehet zökkenõmentesen összehangolni sokmillió ember életét, ha egy zsúfolt nagyvárosban élnek összezárva? A sorozat a világ leghatalmasabb metropoliszainak infrastrukturáját vizsgálva igyekszik választ találni a kérdésre.







Mexikóváros
London a legek városa, de ennek a város lakói és vezetői nem biztos, hogy örülnek. A város légtere világviszonylatban is a legzsúfoltabbak közé tartozik, a Temze a világ leforgalmasabb városi folyója, és az utcákon annyi a jármű, hogy már csak díjfizetés ellenében lehet közlekedni rajtuk. Az epizód annak jár utána, hogy London miként próbál letérni a teljes közlekedési káoszhoz vezető útról.

New York egykor egyetlen vonalból álló földalatti “hálózata” az elmúlt száz év során valóságos labirintussá fejlődött. Az epizód először ellátogat a New York-i diszpécseriskolába, majd bekapcsolódik a metróhálózat biztonságáért felelős katasztrófaelhárító csapat munkájába.

Hongkong a Föld legsűrűbben lakott régiója, melynek a közelmúltban súlyos gazdasági és pénzügyi krízissel kellett szembenéznie. Ennek ellenére nemrégiben itt bocsátották ki a világ legmodernebb tecnológiájával készült hamisíthatatlan bankóit, és itt épült meg korunk egyik legösszetettebb banképület-együttese. Az epizód a híressé vált pénzjegy-nyomdában látogat.







Las Vegas fényei


A Párizs alatt kanyargó több mint 2200 kilométer összhosszúságú boltozatos alagútrendszer naponta mintegy 45 millió liter szennyvizet vezet el a tisztítóállomások felé. Az akadály nélküli lefolyáshoz azonban folyamatos karbantartás és ellenőrzés szükséges.







Sao Paulo
Az 5. epizód a Bombay-i Közlekedésfejlesztési Program nagyratörő terveit tárja a nézők elé, melynek első lépéseként egységes rendszerbe foglalják a rohamosan növekvő lakosságú nagyváros vasúti és vízi közlekedését, majd a 6. részben a kétezer négyzetkilométeren elterülő Mexikóváros 25 millió fős lakosságával ismerkedhetnek meg.

Túlzás nélkül állítható, hogy a Bandeirantes, Sao Paulo legnagyobb és legmodernebb szemétlerakója valósággal átformálta a környék életét. Az epizód az intézmény környezeti és társadalmi hatásait mutatja be a nézőknek.

Végül a sorozat befejező része az Egyesült Államok 130 millió fogyasztót ellátó elektromos vezetékhálózatán belül a las vegas-i hálózat korszerűsítési munkálatainak legizgalmasabb pillanatait tárja elénk.

A sorozat első része:  szeptember 18. 21.00, National Geographic Channel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top