nlc.hu
Életmód
Leckék férfinyelvbõl

Leckék férfinyelvbõl

Úgy érzed, pároddal nem egy nyelvet beszéltek? Hányszor zavarodtál össze, mert fogalmad sem volt, hogy miként gondolkodik közös gondotokról a kedvesed? A félreértések kivédhetõk! Tarts velünk egy kis férfinyelv-leckére!

Minden kapcsolatban – legyen akár friss, akár az idő próbáját kiálló – egyszer elérkezik az a bizonyos veszekedéses korszak, amikor a felek úgy érzik, csak elbeszélnek egymás mellett. Mielőtt azonban belelovalnád magad az „ő azt mondta, én azt mondtam” játszmákba, nézz a szavak mögé, és találd meg, hol is keletkezett valójában a gubanc. A női és férfi gondolkodás különbségeit felfedező úton dr. Kígyós Éva pszichológus vezetett végig minket.






Az agyféltekék titkai

„Ahhoz, hogy a probléma gyökerét megragadjuk, nem a szavakban kell keresni a hibát, hanem a nemek közti különbségekben, amelyek mögött évezredes biológiai felépítésünk húzódik – mondja szakértőnk. – A legfőbb különbség a központi idegrendszerünkben keresendő. Az emberi agy egy dióbélhez hasonlóan két részből áll. Míg a bal agyfélteke a logikus megfontolásokat irányítja, és a beszéd, írás, olvasás, számolás, valamint a következetes gondolkodás képességéért felelős, addig a jobb agyfélteke az összetettebb képességeket – például a tájékozódást, a képzeletet és az érzelmeket – vezérli. A nőknek jobban összekapcsolódik a két agyféltekéjük, ezért van az, hogy érzelmeiket a férfiakhoz képest árnyaltabban képesek szavakba önteni. Ha tudatában vagyunk ezeknek a különbségeknek, számos konfliktushelyzet átértékelődhet. Hiszen felesleges párunkat olyan követelésekkel bombáznunk, melyeket természetéből eredően képtelen teljesíteni.”
Sorra vettük a legtipikusabb kommunikációs gubancokat, segítséget adva, hogyan oldhatod fel őket.


1. lecke: „Valami baj van?”

Alaphelyzet: Látod, hogy kedvesed mogorva és szótlan az utóbbi időben, ezért elkezded faggatni a problémájáról.
Mi áll a háttérben? A nők szeretnek beszélni, ezért szívesen osztják meg másokkal gondjaikat, hiszen ettől oldódik fel feszültségük. A férfiak viszont képtelenek problémáikat, és az azokkal járó érzelmeket minden részletre kiterjedően ecsetelni. Számukra a stresszhelyzet feloldását sok esetben a visszahúzódás jelenti.
Hogyan oldd fel a problémát? Nógatás helyett inkább magyarázd el párodnak, hogy te mit érzel ilyenkor. Soha ne próbáld azonban provokatív kérdésekkel kihúzni belőle a „titkát”, mert ettől mindketten rosszul fogjátok magatokat érezni. Önmagadnak azzal ártasz a legtöbbet, ha úgy fogod fel a helyzetet, mintha elutasították volna a szerelmedet. Pedig szó sincs erről! Ha hagyod, hogy kedvesed elmélyedjen a gondolataiban, előbb-utóbb megnyílik majd.


2. lecke: „Miért nem mondod, hogy szeretsz?”

Alaphelyzet: Napok óta nem találkoztál kedveseddel. Minden telefonbeszélgetés alatt arra vársz, hogy azt mondja neked: szeretlek. De sajnos nem hangzik el az áhított szó.
Mi áll a háttérben? A férfiak, mivel teljesítmény-orientáltak, tetteikkel, nem pedig szavakkal fejezik ki érzelmeiket. Úgy gondolják, nem kell állandóan bizonygatniuk szerelmüket, hiszen az együtt eltöltött idő magáért beszél.
Hogyan oldd fel a problémát? Idézd fel párod apró figyelmességeit – például a kedves e-maileket, a táskájába csempészett csokit, a reggeli kávét – hiszen nagy valószínűséggel ő így jelzi feléd a szeretetét.





Ebben a hónapban minden Wellness magazinhoz egy táskát is kapsz. Válaszd ki a négy szín egyikét!

 További leckéket itt vehetsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top