nlc.hu
Tabuk nélkül
Változókorban is találjuk meg a jót a nyárban (x)

Változókorban is találjuk meg a jót a nyárban (x)

Te jó ég, megint kezdődik! – sok változókorú nő kap a fejéhez az első izzasztóan meleg napok után: a kánikula a rendszeresen „beköszönő” hőhullámokkal súlyosbítva nem a legjobb kombináció. De ne adjuk fel: a klimax sem lehet akadály, hogy élvezzük a nyarat.

Változókorban is találjuk meg a jót a nyárban (x)

A negyvenes évei közepén sok nő tapasztalja meg a változókor hormonális változások okozta kellemetlen tüneteit. A női nemi hormonok, a progeszteron és az ösztrogén szintjének csökkenése alaposan felforgatja és hosszú évekre meghatározza a mindennapokat. A menstruáció ki-kimarad, majd végleg leáll a ciklus. A természetes folyamatot eltérő mértékben és intenzitással, de szinte minden nőnél végigkísérik a jól ismert tünetek: az izzadás, a hőhullámok, a hangulatingadozások, a szorongás, ingerlékenység, a depresszió és az alvászavarok, a párkapcsolatot is befolyásoló hüvelyszárazság. A gyarapodó kilók nemcsak a testet, de a lelket is megviselik, és a kellemetlen tünetek a nyári hőségben még elviselhetetlenebbé válhatnak.

Együnk jót, hogy jól legyünk

Ha csodát nem is tud tenni, de a menopauzabarát étkezés igenis fontos szerepet játszhat a változókori tüneteink enyhítésében, hosszú távon pedig egészségünk, testi-lelki jóllétünk megőrzésében. Az étrend kialakításakor törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra: megfelelő arányban szerepeljenek benne a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek, fehér húsok, halak, magvak, zsiradékok. A klimaxos tünetek csökkentéséhez hozzájárulhatnak a fitoösztrogén-tartalmú ételek: a tofu és más szójatermékek, de a lenmag, napraforgómag, a brokkoli, a sárgarépa és a hüvelyesek fogyasztása is segíthet a panaszok enyhítésében. A mediterrán, vagy akár az ázsiai konyha ételei között is bőven találhatunk olyanokat, amelyek megfelelnek a kívánalmaknak, érdemes kísérletezni az ízekkel.

Grillparty, kerti piknik sok zöldséggel

A nyár a kerti piknikek, grillpartyk szezonja – ha eddig nem tettük, a változókorban éppen itt az ideje, hogy a közös sütögetéseken csirkéből, pulykából, halból készüljön az ebéd vagy a vacsora. Ezek ugyanis fehérjében gazdagok, viszont alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalmuk, mint a vörös húsoknak – nemcsak a klimaxszal küzdő nők, de a család többi tagjának egészségét is szolgálja, ha ezekből készülnek az ételeink. Cukkini, padlizsán, zeller, paradicsom, paprika – sorolhatnánk a zöldségeket, amelyek ugyancsak nagyon finomak grillezve. És persze gazdag a tárháza a salátáknak is, amelyekből – mindenféle magokkal megszórva – gyorsan, egyszerűen készíthetünk könnyen emészthető vitaminbombákat.

Kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket!

Ha jót akarunk magunknak, a nyári hőségben kerüljük a fűszeres, nehéz ételeket, az alkoholt és amennyire lehet, a koffeint is, ezek ugyanis fokozzák a hőhullámokat. Együnk viszont minél több lédús zöldséget, gyümölcsöt – uborkát, paradicsomot, bogyós gyümölcsöket, citrusféléket –, mert azok hidratálják a szervezetünket. A folyadékfogyasztás mindenkor, de a nyári hőségben különösen fontos: a hűtött, gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszernövényekkel ízesített víz, a frissen facsart gyümölcslevek, a smoothie-k nemcsak a szomjat oltják, de a hőhullámokat is csillapítják.

Remifemin Plus a változókori tünetek ellen

A változókori tünetek enyhítéséért sokat tehetünk az életmódunk megváltoztatásával, egyebek között bevett étkezési szokásaink megreformálásával, és ezek mellett a kihívásokkal teli mindennapok elviseléséhez máshonnan is kaphatunk megbízható segítséget. A hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú követelményeknek megfelelően állítanak elő. A tabletta a poloskavész (Cimicifuga racemosa) egyedülálló, ún. iCR-kivonatát tartalmazza, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. A gyógyszer másik összetevője az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. A kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében a Remifemin Plus hosszantartó szedése ajánlott, adagolása a tünetek erősségétől függően rugalmasan változtatható. A gyógyszer patikában vény nélkül kapható.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top