nlc.hu
Család
Felnőttkori ADHD tünetegyüttese

Felnőttkori ADHD: ez a 4 szokás pontosan erre utal

Ha a munkahelyeden te is hasonló dolgokat csinálsz, lehet, hogy téged is érint a felnőttkori ADHD.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) felnőttkorban is fennmaradhat, ha nem kezelik. Magyarországon a 6–18 éves korosztályban 70 ezerre tehető az ADHD-s gyerekek száma, ám minden korosztályt tekintve nehéz a pontos adatokat megmondani, hiszen sokakat sosem diagnosztizáltak. Az ADHD az idegrendszer

Felnőttkori ADHD: ez a négy szokás pontosan erre utal

velünk született vagy fejlődési rendellenessége.

Fő tünete a figyelemzavar, emellett pedig a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll is jelen lehet. Bár sok ADHD-s felnőtt sikeres karriert futhat be, a betegség nehezítheti a munkavégzést – írja a HuffPost. Az impulzivitás, hiperaktivitás és figyelmetlenség mind ADHD jellemző, de egyénenként változó, mi a hangsúlyosabb eleme. Az alább részletezett szokások mindenesetre a felnőttkori ADHD jele lehet.

Perfekcionizmus

Az ADHD érinti az agy figyelmünk tereléséért felelős területét. Az ADHD-s ember nem tud az elvégzendő feladatra összpontosítani, különböző ötletek között csapongnak. A perfekcionizmus esetenként a zavarral való megküzdés része.

Halogatás

A felnőttkori ADHD egyik formája. Az érintett személy számára nehézséget okoz a feladat végrehajtása és időbeli rendszerezése. A határidők betartására való képtelenség pedig szorongás t okozhat.

Késés

Az ADHD-sek számára nehéz időben odaérni a munkahelyükre vagy megbeszélésekre. Az „idővakságuk” miatt nehezen mérik fel, mennyi időre van szükségük a célba éréshez, esetleg csak a találkozó időpontja forog a fejükben

Munkastressz kezelésére való képtelenség

Az agy prefrontális kérge fejletlen maradhat az ADHD miatt, miközben ez irányítaná a figyelmet és az érzelmi reakciókat. A stressz így mentális összeomláshoz vezethet, az érintettek nem tudják kontrollálni érzéseiket. A munkahelyen minden váratlan új feladat vagy kudarc kiválthatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top