nlc.hu
Család
2,5 - 3 millió szegény él Magyarországon

A magyarok 32 százaléka nem tudna kifizetni egy hirtelen jött százezer forintos kiadást

A szülők harmada inkább kevesebbet eszik a szükségesnél, csakhogy a gyermekének jusson elég étel.

A magyarok 42 százaléka szűkös, havi nettó 250 ezer forint alatti összegből gazdálkodik, a lakosság 2 százalékának pedig egyáltalán nincs bevétele. Az Egyensúly Intézet 1000 fős, reprezentatív mintán végzett kutatása során arra is rákérdeztek, hogy az emberek szerint mekkora összeg kell az átlagos megélhetéshez, ami végül 400 ezer forint lett. Ez pont 50 ezer forinttal több, mint egy évvel ezelőtt – foglalta össze a Népszava.

A magyarok harmada (31%) nettó 250 ezer és 400 ezer forint közötti összegből gazdálkodik, és a megkérdezettek háromnegyede (76%-a) tartozott az átlagos jövedelmi szint alatti csoportba.

A kutatás rámutat arra is, hogy némi javuló tendencia is van kibontakozóban, ugyanis 2024 tavaszára már 11 százalékpontnyival többen, 24 százaléknyian vannak azok, akik átlagos, netán afölötti jövedelemmel rendelkeznek. Ugyanakkor az elmúlt három évben a magyar lakosság felének csökkent a vásárlóereje, amit a megkérdezettek nagy része (96%) a drasztikus áremelkedésekkel indokolt.

üres hűtő

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

A magyarok 31%-a érez létbizonytalanságot, amikor az anyagi és pénzügyi helyzetére gondol, és minden harmadik magyar költségvetését felborítaná egy váratlan kiadás. A válaszadók tizede érzi úgy, hogy megfelelő anyagi körülmények között él, és nem okoznak számára problémát a mindennapi kiadások. Egy százezer forint feletti kiadás a magyarok 39%-ának jelentene gondot, de még meg tudnák oldani saját erőből, 32% azonban nem tudna megbirkózni egy ilyen kiadással, és 26% látja úgy, hogy gond nélkül finanszírozni tudná az extra kiadást.

A megkérdezettek 30 százaléka képes havonta kisebb összeget félretenni, és mindössze 2 százalék számolt be arról, hogy havonta nagyobb összeget spórol. A magyarok 46 százaléka épp csak kijön a jövedelméből, és a lakosság ötöde már nem képes erre, és egyre nehezebb körülmények között érzi magát. Nagyjából minden ötödik megkérdezettel fordult már elő, hogy anyagi okokból le kellett mondaniuk fűtésről, orvosi kezelésről vagy étkezésről. A szülők 8 százaléka képtelen fedezni a gyermeke alapvető szükségleteit.

A hosszútávú kilátásokat illetően a többség borúlátó, a legtöbben az anyagi helyzetük stagnálására számítanak. A kutatás végkövetkeztetése szerint jelenleg 2,5 – 3 millió honfitársunk, azaz a magyarok negyede/harmada számít szegénynek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top