A Mojito letaszíthatatlan a világ kedvenc koktéljainak dobogójáról. Aperol Spritz mánia ide, Negroni divat oda, egy Mojito mindig biztos választás – különösen a nyári hónapokban. Frissít, akár egy limonádé, még üdébbé teszi a friss, illatozó menta, a fehér rum pedig nem nehezíti el. Erre mondják, hogy „el lehet szopogatni”. Persze ráfázni is lehet vele, hiszen nem tolakodó az íze, és szépen itatja magát. Kánikulában és tűző napon ne koktélozzunk, hanem alkoholmentes frissítőkkel hidratáljuk magunkat, nehogy pórul járunk. Hoztunk azért egy dögösebb Mojito receptet is, éjszakába nyúló iszogatásokhoz elkalandozhatunk a sötét rumok irányába is.
Ha koktélozás közben szeretnétek felvágni a műveltségetekkel, jó sztori, hogy Ernest Hemingway kedvenc italaként híresült el a Mojito. A történet szerint a havannai La Bodeguita del Medio nevű bár törzsvendégeként és nagyivójaként felírta a bár falára, sőt a híres szignójával el is látta: „My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”, vagyis „A mojitóm a La Bodeguitában, a daiquirim az El Floriditában”. A felirat hitelessége erősen kétséges, de a turistacsalogató Bodeguita del Medio ma is működik Kuba fővárosában.
Klasszikus Mojito recept
A Mojito afféle alapkoktél. Becsukott szemmel is elkészül, különleges eszközöket nem igényel, és egy könnyed keverék is. Az alábbi három recepthez csak egy készítési leírást adunk, annyira egyszerű. Elő a jéggel!
Hozzávalók / koktél:
- 4 cl fehér rum
- 3 cl cukorszirup
- 1 lime
- 8 mentalevél
- Szóda vagy szénsavas ásványvíz
- Zúzott jég
Dark Mojito recept
Egy dörzsöltebb Mojito következik. A sötét rumok alapvetően annyiban különböznek a világosaktól, hogy hosszabb ideig érlelődnek tölgyfahordókban. Az alkoholerősségük megegyezik, 40%-osak, ízükben viszont jóval karakteresebbek. Erre egy kis Angostura Aromatic Bitters-szel is rásegítünk, egy kis mélységet adva e könnyed nyári koktélnak.
Hozzávalók / koktél:
- 4 cl sötét rum
- 8 csepp Angosta bitters
- 2 teáskanál barnacukor
- 1 lime
- 8 mentalevél
- Szóda vagy szénsavas ásványvíz
- Zúzott jég
Virgin Mojito recept
Az alkoholmentes, szűz Mojito koktélba mi kerül, ha rum nem? Rum nélkül csak egy mentás limonádét kapunk, ezért tonikkal csempésszünk bele egy kis frissítő, kesernyés ízt! Remekül fog működni a mélyebb ízű barnacukorral, a friss mentával és a citrommal.
Hozzávalók / koktél:
- 8 cl tonik
- 2 teáskanál barnacukor
- 1 citrom
- 8 mentalevél
- Szóda vagy szénsavas ásványvíz
- Zúzott jég
Elkészítésük:
- A klasszikus Mojito hosszú üvegpohárban készül, az ízesített extra verziók gyakran alacsonyabb falú, szélesebb pohárban.
- Nagyon gondosan mossuk át a citrusfélét, lehetőleg ne vegyszeres héjú lime vagy citrom ázzon a koktélunkban. Előnyös választás a bio citrusféle.
- Vágjuk cikkelyekre, tegyük a pohár aljába.
- Az átöblített mentaleveleket dörzsöljük a pohár szájához és széléhez, majd mehet a citrusra.
- Koktéltörővel, más néven törőfával vagy citrusdöngölővel törjük meg a lime-ot vagy citromot és a mentaleveleket is, hogy adják ki az aromáikat.
- Ha nincs erre eszközünk, egy fakanál szára vagy kanál is megteszi.
- Ezután jöhet a zúzott jég vagy sima jégkocka, egészen félig tölthetjük vele a poharat.
- Öntsük fel az alkohollal, majd a cukorral vagy cukorsziruppal. Keverjünk néhányat rajta.
- Végül engedjük fel szódával vagy ásványvízzel. Csin-csin!