nlc.hu
Életmód
Hitel – feltéve, ha…?

Hitel – feltéve, ha…?

Álmaink megvalósulhatnak, csak hitelt kell felvennünk. Nagyon gyorsan, nagyon hamar, amennyit csak akarunk. Lépten-nyomon ezt szuggerálják belénk a hirdetések. Hitelvonalak, kalkulátorok, minden az ügyfél igénye szerint.

A tapasztalat szerint azonban e konstrukciók drágák, és nem is olyan könnyű igénybe venni őket. Az elutasítottak aránya pedig magas.

A bankok a hitelt  kérelmezők anyagi hátteréből felmerülő jelentős kockázatot egy kifinomult szűrő használatával igyekeznek csökkenteni.  Természetesen mindig ettől az egyedi hitelbírálattól függ, hogy a jövedelmünk mekkora kölcsönösszeg felvételére elegendő.
A hitelbírálatot szigorú feltételek alapján, általában díjmentesen végzik el a bankok.

A személyi hitel igénylésének feltételei

A hitelek rengetegében  vannak állandó tényezők. A személyi hitel igénylésének feltételei bankonként eltéréseket mutatnak, ám a legjellemzőbb elvárások az alábbiak:

• életkor 21-65 év között, (van, ahol 18 vagy 20 év az alsó határ)
• személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya
• minimum 60-65 eFt/hó nettó jövedelem
• minimum 3 hónapos, (12 hónapos) munkaviszony
• két havi számlakivonat és befizetési igazolás
• vezetékes telefon vagy előfizetéses mobil (nem mindenhol követelmény)
• legalább 1 éves (van ahol 3 hónapos), folyamatos munkaviszony
• munkáltatói jövedelemigazolás
• bankszámlakivonat (ha egy banknál van számlád)
• 1,5 MFt felett közjegyzői nyilatkozat

Hasznos helyek, tippek:

• Mindent a személyi kölcsönökről »

• Hitelek lapja »

• Bankok között válogathatsz »

Összehasonlító táblázatok:

• Privát bankár »

• PSZÁF »

Panasz:

• Hitelfelvétellel kapcsolatos panaszokkal ide fordulhatsz »

Láthatjuk, hogy minimálbérrel, kényszervállalkozóként nem lehet fedezet nélküli személyi hitelhez jutni. A szorult helyzetből csak azok juthatnak ki, akik be tudnak vonni egy – közös háztartásban élő, szintén állandó jövedelemmel rendelkező – társigénylőt, vagy akik vállalják a jelzálog fedezetes hitelt.

Ha a formanyomtatványt kitöltöttük, beadtuk, s a kérelmünket elfogadták (ez általában 3-5 nap), 2-3 napon belül általában folyósítják a kölcsönt. A gyorskölcsönöknél a kért összeg általában nem haladhatja meg az 500.000 forintot. Az elbírálási idő ilyenkor pár óra, s az összeget ezt követően utalják át.


Személyi kölcsön

A személyi kölcsönt a komolyabb beruházások finanszírozására szokás használni. Az egyes bankok által kínált személyi kölcsönök között igen nagy a különbség, abban megegyeznek, hogy a hitel igényelhető összege általában 100.000 Ft és 5 MFt között, futamideje pedig 1 és 5 év között van.

A Teljes Hiteldíj Mutató alapján a legolcsóbb és legdrágább forint alapú személyi kölcsönök között több mint másfélszeres a THM különbsége. A bűvös THM azt hivatott szolgálni, hogy egyetlen, könnyen értékelhető számmal – de az összes felmerülő díjat, kamatot figyelembe véve – mutassa meg a fogyasztónak, hogy a felvett hitele mekkora költségekkel jár. Az a feladata, hogy kiszűrje azokat a tényezőket, melyek a hitelfelvételt drágábbá teszik, és ezáltal a fogyasztót megtéveszthetik.  Mivel a THM csak a futamidő és a hitelösszeg ismeretében határozható meg, ezért elterjedt módszer az online kalkulátorok alkalmazása. Minden egyes bank honlapján találhatunk a termékeire vonatkozó kalkulátort, a Privátbankáron ráadásul a teljes piacra kiterjedő elemzést is kaphatunk, elég csak az igényelt összeget és futamidőt bepötyögnünk.


Tippünk:
Ha belevágunk egy szerződésbe, kérjük el az összes aláírandó iratot előre, és tanulmányozzuk alaposan át, lehetőleg egy jogi képzettségű egyén segítségével. Kérdezzünk rá arra is, milyen esetleges összegeket Nem tartalmaz a THM. 
Folyószámlahitel

Hogyha csak kisebb összegű (kb 300.000-500.000 Ft alatti) hitelre van szükségünk, akkor folyószámlahitelt érdemes felvennünk, a szabad felhasználású hitelek között ugyanis általában ez a legolcsóbb lehetőség. Ehhez nem szükséges semmiféle fedezet, a bankok mindössze annyit szoktak kérni, hogy jövedelmünk bankszámlára érkezzen, amihez persze az is kell, hogy legyen munkaviszonyunk. Ha például havonta 120.000 Ft jövedelem-átutalás érkezik számlánkra, legjobb esetben ennek kétszeresét, azaz 240.000 Ft-ot igényelhetünk. Vannak, akiket egészen elkápráztat, hogy a számlájukról „mínuszba” is költekezhetnek. A folyószámlahitelt az ilyen átmeneti készpénzzavarok áthidalására ókmulálták ki. A bank által végzett hitelbírálatot követően, (a folyószámlahitel szerződésben kikötött, egyedi hitelkeret erejéig) a bankszámla túlterhelhető. Bármikor felhasználható, és nem kell megjelölni a hitel célját. Az igénybe vett hitel egy összegben vagy részletekben is visszafizethető, a törlesztés a jóváírási forgalom folyamatos felhasználásával történik. A hitelkeret a törlesztéssel mindig újratöltődik, s tulajdonképpen folyamatosan igénybe vehető. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top