nlc.hu
Aktuális
A “Gázhercegnõ”

A “Gázhercegnõ”

Nemcsak nyugaton, keleten is találunk nagy hatalommal rendelkezõ nõi politikust, méghozzá egybõl a szomszédunkban: Ukrajnában.










A hét témája a Nők Lapjában:
Marsallbot a retikülben

Idén ősszel Németországban megtört a jég: a választások után, a történelemben először, nő került a kancellári székbe. Angela Merkel sikere után érdemes leszögezni, hogy története még a nyugati világban is szokatlan. Viszont nem árt megvizsgálni, minek köszönheti sikerét – akárcsak az összeállításunkban szereplő többi vezető hölgy.


További írások:

• Vaslady Berlinből »

• Édes és kemény »

• Kevés a magyar politikusnő »

Az összeállítást készítették:
Hulej Emese és Bus István  

Julia Timosenko tavaly decemberben, az ukrajnai „narancssárga forradalom” idején tűnt fel a képernyőkön. A mérnök-közgazdász pályafutásában van némi párhuzam Condoleeza Rice-szal. Timosenko is nyakig benne van az energiaiparban. A rendszerváltozás idején, zavaros viszonyok között szerezte meg óriási vagyonát, így lett Ukrajna egyik leggazdagabb embere. Az ügyletek miatt azonban később vizsgálat is indult ellene, mi több, később negyvenkét napig börtönben is ült. Férje még mindig bujdosik a hatóságok elől, vagy ahogy Julia mondja: „illegalitásban húzza meg magát, külföldön”.

A tavalyi forradalom idején barna haját aranyszőke koszorúba rendezte – éppen úgy, ahogy az egyik legnagyobb ukrán költőnő, Leszja Ukrajinka hordta –, majd nacionalista programjával és a „rend” és a „tisztesség” jelszavaival Viktor Juscsenko mellé állt. Egy éve meg is döntötték az akkori közhatalmat, Juscsenko lett az elnök, a „csodálatos” Julia pedig a miniszterelnök. Egészen szeptemberi szakításukig, amikor a „Gázhercegnő” ellenzékbe vonult, és innét szeretné megszerezni a miniszterelnöki széket.

Negyvenkét napig börtönben is ült. Férje még mindig bujdosik a hatóságok elől, vagy ahogy Julia mondja: „illegalitásban húzza meg magát, külföldön”.

A témához kapcsolódó további írásokat a Nők Lapja november 23-án megjelenő 47-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top