nlc.hu
Mézeskalács

A téli hónapok kísértése: a mézeskalács

Tulajdonképpen megértem, hogy a mesében egy mézeskalács házzal csalják a kelepcébe Jancsit és Juliskát.

 




Az advent el se képzelhető a fenyőillat, a gyertyafény és a finom sütemények nélkül. A sütemények közül is a mézeskalács nélkül, amit egész decemberben lehet rágcsálni, vagy akár díszítésnek is felhasználni.

Minden családban más hagyománya van a mézeskalács sütésnek, vásárlásnak, felhasználásnak. Van, aki kizárólag az anyáról lányára hagyományozott családi recept alapján készíti az édességet, és a világért se változtatna se az ízeken, összetételeken, formákon. Mások minden évben újítanak, hol a szegfűszeg dominál, hol pedig a fahéj. Vannak, akik csak a kedvenc cukrászdájukból vásárolnak, de olyanok is akadnak, aki az akciós mézeskalács kiszerelést részesíti előnyben. De a lényegen mit sem változtat: az ünnepi asztalon ott díszelegnek a mézes-mázas, írókázott, fenyő és harangforma mézeskalácsok.






Honnan is ered?

Már az ókori kultúrák emlékei említést tesznek a mézről. A piramosokból mézre, sőtmitöbb, mézes süteményekre utaló leleteket is találtak. A Biblia tanúsítja, hogy a mézet édességekhez is felhasználták: például Melkisédek pap kiváló desszerteket készített. A görögög valószínűleg az egyiptomiaktól vették át a méztermelés gyakorlatát, valamint a süteményekhez használt sütőformákat is. Püthagoraszról például feljegyezték, hogy soha nem áldozott élő állatot, hanem állat formájú mézeskaláccsal ajándékozta meg az isteneket.





Nem csak a magyarok…
A franciák a mézeskalácsot fűszerkalácsnak, „pain d’épicé”-nek hívják, az angolok „gingerbread”-nek (gyömbéres kenyér), de náluk ez a gyömbér többféle fűszernek is szinonimája. A németek „Honigkuchen”-nek nevezik, megkülönböztetve a „Lebkuchen”-től, amely hasonlít ugyan a mézeskalácshoz, de rendszerint nem tartalmaz mézet. 

Rómában az édességek piaca, a forum cupendinis, fontos szerepet játszott a város életében, a mézeskalácsosok is ott árulták remekeiket. Aquincumban, a római Pannonia provincia fővárosában, a mai Óbuda területén olyan művészien kidolgozott, hadvezéreket és isteneket ábrázoló negatív cserépformákat találtak, amelyek segítségével különböző mézeskalács figurákat készítettek a város hajdani lakói.
A középkori Európában először a



kolostorokban készítettek nagyobb mennyiségben fűszeres mézeskalácsot. Később egymás után jelentek meg a mézeskalácsos műhelyek Európa városaiban. Magyarországon az Árpád-házi királyok idején ugyancsak a méhészettel rendelkező kolostorokban készítették a mézes süteményeket és italokat. Később városi iparosok is megtanulták ezt a mesterséget. Mátyás korában már voltak olyan hazai mézeskalácsosok, akik Bécsen át behozott keleti fűszerekkel dolgoztak. A mézeskalácsosok virágkora a 15-18. század volt, akkoriban a búcsúkra, vásárokra akár 80 ezer mézesbábot is magával vitt egy-egy árus.






Formakavalkád

Míg ma csak betérünk egy boltba, és a mézeskalács formák garmadából válogathatunk, régen külön tudomány kellett az érdekes alakzatok elkészítéséhez. Eleinte fából faragták ki a formákat, a legszebbek a 17. és 18. századiak, mert ötvösök és más művészetekben jártas iparosok faragták ezeket, és sok időt fordítottak egy-egy alakzat elkészítésére.
Nagyanyáink a mézeskalácsot cserépformában, később pedig fából készült ún. mézeskalács-sütő formában készítették. A formák úgy készültek, hogy egy fadarabba (mely leginkább egy mai húsvágódeszkához hasonlít) belefaragták negatívban a kívánt mintát. Ezt aztán kitöltötték a még puha tésztával, s így sütötték ki. A mézeskalács olyan lett, amikor a formából kivették, mint egy kis dombormű. Már csak a díszítés maradt hátra.






Kirándulás édesszájúaknak Mézeskalács Múzeum
7100  Szekszárd
Munkácsy Mihály u. 9/B
Email » 
Web »
És még egészséges is…

Egy közel kétszáz éves magyar meghatározás szerint a mézeskalács tésztája mézből, lisztből és fűszerekből készül. A jobb fajtákhoz búzalisztet vesznek, és a tésztát sokáig kelesztik, hogy a méz jól egyesüljön a liszttel. A tésztát vagy kézzel lapítják, vagy fából faragott formákba nyomják, s a bábokat néha aranylevekkel kirakják.
A mézeskalács nemcsak attól más, mert a karácsony “hivatalos” süteménye, hanem a tésztája, aromája is különlegessé teszi. És az sem mellékes, hogy egészséges is. A méz természetes édesítőszer, egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak. Szerves savai fokozzák az étvágyat és javítják az emésztést. Azt is kimutatták, hogy a mézeskalács klasszikus fűszerei, a fahéj, a szegfűszeg már igen kis mennyiségben segítik az emésztést.





Nem csak enni jó


A mézeskalácsot ajándékba is adhatjuk, ha szépen celofánba, tüll zacskóba csomagoljuk. Ha karácsonyfadísznek szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar „átvághatja magát” a mézeskalácson!) Ha szalagot szeretnénk belefűzni, akkor még nyersen lyukasszuk át, például egy filctoll kupakjával.
Aztán ne feledjük, az ünnep attól lesz ünnep, ha magunk teremtjük meg a hangulatot. A mézeskalács sütés igazi családi program lehet karácsony idején, melyben a gyerekek is segíthetnek. Tervezhetnek maguk is formát, szaggathatják a tésztát, de főleg a díszítés tartozik a kicsit kedvenceik közé.







A díszítés…
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük, „írhatjuk meg”. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttesgumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1,5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot tegyük szalvétára, hogy könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés 

A titkos recept…


…sajnos nem létezik. Igazi receptarzenálból válogathatunk, ha úgy gondoljuk, nekiállunk a sütésnek. Íme következzen néhány mézeskalács recept:


Az egyszerű…


• 30 dkg lisztet, 
• 10 dkg porcukrot,
• 2 tojást,
• egy evőkanál margarint,
• mézeskalács fűszerkeveréket,
• kevés szódabikarbónát és
• 15 deka mézet összegyúrunk, majd egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Másnap kisodorjuk a masszát és különböző mintákat faragunk ki belőle. Megsütjük az alakzatokat, majd tojásfehérjéből és porcukorból készült fehér mázzal díszítjük.


A pontos…






Hozzávalók:
• 1 kg liszt,
• 4 dl porcukor,
• 2 kávéskanál szódabikarbóna,
• 2 kávéskanál fahéj,
• 2 kávéskanál
• őrölt szegfűszeg,
• csipet só,
• 10 dkg zsír vagy margarin,
• 3 egész tojás,
• 2 és fél – 3 dl méz,
• ha díszítjük:
• egy tojásfehérje,
• 6 evőkanál kristálycukor





A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, „elfolyik” a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.









Margaret és Gottlieb Ebel – Silvia Rinke: Mézeskönyv
Minden,amit a mézről tudni kell, sőt még annál is több. A számtalan mézes recept mellett a könyvben szó esik a méz jótékony hatásáról is. Mézimádóknak alapmű! 
• Még többet a könyvről »





Joanna Farrow: A mézeskalács készítésének könyve
A gazdagon illusztrált kötet a Praktika könyvek sorozat újabb darabja. Egyszerű receptek és szemet gyönyörködtető minták segítik az ügyes kezű mézeskalács sütőket. Karácsonyi ajándéknak is kiváló! 


ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top