nlc.hu
Utazás
Folytatódik a kánikula

Fusson, ki merre lát! Hétvégén is kínzó forróság lesz!

Magas napi középhőmérséklet, zivatarok és nagyon erős UV-B sugárzás is várható a hétvégén

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: vasárnap az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és a hétvége mindkét napján kialakulhatnak helyenként zivatarok.

 A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztattak: vasárnap éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Erre az időszakra további hét – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna – vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

 A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti. A Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

Balaton

(fotó: MTI)

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is – közölte a meteorológiai szolgálat. Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top