nlc.hu
Utazás
Jövő héten is folytatódik a pusztító hőség

Jövő héten is marad a pusztító meleg, még nem látszik a hőhullám vége

Szombaton újabb melegrekord dőlt meg, és pár fokkal enyhül ugyan a hőmérséklet, az igazi felfrissülés még várat magára.

Ahogy ezen a héten korábban már háromszor, szombaton is megdőlt a napi maximumhőmérséklet rekordja. A július 13-i csúcs eddig az 1991-ben Tokajban regisztrált 38,2 fokos érték volt, tegnap délután viszont legalább az Alföld felén magasabb hőmérsékletet mértek. Ezek közül is kiemelkedik Körösszakál a 40,6 fokos rekorddal – írja a Kiderül.hu.

Az előrejelzés szerint a jövő hét második felében ugyan néhány fokkal mérséklődik a rendkívüli hőség, de a nyolc napja tartó hőhullám vége egyelőre továbbra sem látható.

Vasárnap délelőtt többnyire napos idő várható kevés felhővel, majd a déli óráktól elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és arrafelé elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Este az ország nagy részén csökken a felhőzet és a csapadékhajlam, kiderül az ég. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő este 25, 31 fokra számíthatunk.

Fürdõzõk a hõségben a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 13-án

Fürdőzők a hőségben a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hétfőn jobbára gyengén felhős, napos idő várható, de főként a hegyek felett több lehet a gomolyfelhő, amelyekből néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg meg is erősödhet. Hajnalban 16, 24, délután 32, 39 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden a sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan várható zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 17 és 25, délután 34, 41 fok között valószínű.

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk elszórtan záporral, zivatarral. Időnként megélénkül, néhol megerősödik az északias irányú szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 25 között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 39 fok között várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top