nlc.hu
Aktuális
Visszalépett Joe Biden, nem indul Trump ellen

Visszalépett Joe Biden, nem indul Trump ellen

Kiszáll az elnökválasztási kampányból, alelnökét ajánlja maga helyett.

Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől. Az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap – írja az MTI.

Biden az X közösségi platformon közzétett levelében úgy fogalmazott: “úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében”.

A hivatalban lévő elnök egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézet beszédében fejti majd ki.

A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöltségét.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Trump már reagált is

Joe Biden „totálisan megszégyenülve” lépett ki a versenyből – reagált Donald Trump egy kampány-e-mailben a rendkívüli bejelentésre – írja az Index. A CNN-nek adott interjúban pedig kijelentette, hogy Bidennek a pincében kellett volna maradnia, Kamala Harrist pedig még könnyebben legyőzi a Fehér Házért folytatott versenyben, mint Joe Bident.

Kiemelt fotó: Mario Tama/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top