nlc.hu
Gasztro
Lecsapott a strandbüfékre a Nébih, ezen buktak el

Lecsapott a strandbüfékre a Nébih, ezen buktak el

Országos ellenőrzést tartott a hatóság, akadtak súlyos hiányosságok.

A strandbüfék és a street food árusító helyek nyári szezonális ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 3,3 millió forintos bírságot szabott ki 48 eljárásban, és 205 kilogramm élelmiszert vont ki a forgalomból, amelyek együttes értéke 703 ezer forint volt. A hatóság beszámolója szerint vegyes eredménnyel zárult az 346 vendéglátó egységre kiterjedő országos ellenőrzés.

Lejárt ételek és kosz

A szakemberek több helyen is találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is hagyott maga után kívánnivalót.

Az esetek 11,5 százalékában tapasztalták:

  • a takarítás hiányosságait
  • a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát

A vendéglátóhelyek 10,2 százalékában pedig problémát jelentett a készételek tárolása. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldségelőkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak.

strandbüfé,

Hekk és sült kolbász egy Duna-parti strandbüfé kínálatában – Fotó: Farkas Cintia / nlc

Csaknem minden 10. vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, a fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát.

A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket talált a hatóság.

Fagyizó is kiverte a biztosítékot

A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az érintett egységekben többek között:

  • az edényzethez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő
  • a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be
  • az előkészítőket sem alakították ki
  • egyes élelmiszereket a földön tároltak.

Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést az ellenőrök, míg egy Heves vármegyei pizzériában 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kg mennyiségben.

Most a fesztiválokon a sor

A Nébih augusztus 15-ig tartó, nyári szezonális ellenőrzés-sorozatának további részében fesztiválok és Balaton környéki vendéglátóhelyek vizsgálatára is sor kerül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top