nlc.hu
Olimpia 2024
Nem tudni, hogy a Szajna alkalmas lesz-e az úszásra

Kezdődik az olimpia, de továbbra sem lehet tudni, hogy a Szajna alkalmas lesz-e az úszásra

Kezdetét veszi az olimpia, azonban a rengeteg pénz és erőfeszítés ellenére továbbra is kérdéses, hogy a Szajna vize alkalmas lesz-e a nyíltvízi úszásra.

Mivel az olimpiát csupán négy évente rendezik meg, nem csoda, hogy ebben az időszakban minden szem a sportolókra szegeződik. Idén Párizs ad otthont a rangos eseménynek, azonban a világ figyelme egyelőre nem a versenyzőkre, hanem az olimpia körül eluralkodó káoszra, na meg persze a renget kérdést felvető folyóra, a Szajnára irányul.

Néhány héttel ezelőtt a fővárost átszelő folyó még egyáltalán nem volt alkalmas az úszásra

Nem véletlen, hogy a rossz vízminőség miatt több mint egy évszázada tilos a Szajnában úszni. A folyón közlekedő hajók és magánjachtok lefolyóiból származó ürüléknek köszönhetően lehetetlen vállalásnak tűnt, hogy megtisztítsák a vizet. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a párizsi vízelvezető rendszernek köszönhetően a háztartási hulladékot és a lefolyó esővizet egy helyre vezetik, így heves esőzések alkalmával a felesleget a folyóba vezetik. Amikor kiderült, hogy Párizst választották a 2024-es nyári olimpiai játékok helyszínéül, a szervezők ambiciózus tervet dolgoztak ki, hogy az ötkarikás játékok kezdetére alkalmas legyen a nyílt vízi úszásra.

A baj csak az, hogy az olimpia kezdetét vette, viszont továbbra sem világos, hogy a Szajna alkalmas lesz-e arra, hogy megrendezzék a hosszútávúszást és a triatlont. 

A szervezők eddig 1,4 milliárd eurót fordítottak arra, hogy a versenyzésben reménykedő sportolók számára megfelelő és biztonságos környezetet tudjanak teremteni. Ennek ellenére a próbálkozások sikertelennek bizonyultak, hiszen néhány héttel ezelőtt a Fluidion vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy még mindig túl sok az E. coli baktérium, ezért alkalmatlan a versenyzésre. Júliusban a teszteredmények azt mutatták, hogy az E.coli szintje csökkent, de még mindig bizonytalan lábakon áll, hogy a Szajnában rendezik-e a triatlonosok úszóversenyét, illetve a nyíltvízi versenyszámokat.

Az olimpia előtt egy héttel még a párizsi főpolgármester is megmártózott a folyóban, de ez még nem jelenti azt, hogy alkalmas is lesz a versenyzésre

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo egy hónappal ezelőtt azt ígérte, hogy egy héttel az olimpia előtt ő maga fog megmártózni a Szajnában. A polgármester tartotta az ígéretét, így az elsők között úszott a vízben. Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke nem sokkal gratulált a városházának, illetve a francia hatóságoknak, amiért biztonságossá tették a folyót. 

 

Szervezőként nagyon boldogok vagyunk, hogy a legjobb feltételeket kínálhatjuk a sportolóknak… Ezen túlmenően az is fontos, hogy a játékok segítségével felgyorsítsuk a város átalakulását, és lehetővé tegyük a Szajnában való úszást” – idézte a Guardian. A bizottság elnöke azt is hangsúlyozta, miszerint a heves esőzések miatt növekedhet a víz szennyeződése, éppen ezért készenléti terveket dolgoztak ki arra az esetre, ha a versenyeket néhány nappal későbbre kellene halasztani. 

Vannak sportolók, akiket nem győztek meg az eredmények

Habár hivatalosan tisztának minősítették a folyót, vannak sportolók, akik továbbra is félnek a fertőzéstől. A holland olimpikon, Sharon Van Rouwendaal például igen sajátos módon készül az olimpiára. Azt tervezi, hogy a verseny előtt néhány nappal elkezd antibiotikumot szedni a hasmenés megelőzésének érdekében. Jeanne Lehair, egy francia triatlonos hasonló véleményt fogalmazott meg: 

 „Nemcsak számomra lesz frusztráló és szégyenteljes, ha nem tudunk triatlont teljesíteni, hanem Franciaország, Párizs és az olimpia számára is.”

Szajna

A Szajnát előkészítették az olimpiára (Fotó: Getty Images)

„Ezek körülmények nem fognak meglepetésként érni minket”

A magyar nyíltvízi csapatot, azaz Betlehem Dávidot, Fábián Bettinát, Olasz Annát és  Rasovszky Kristófot is érinti a probléma. Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a Párizsban várhatónál versenyeztek már sokkal rosszabb körülmények között is. 

„Sok ilyen versenyen vettünk már részt, előfordult, hogy Anna a fejével egy döglött, rohadó halat talált el, úgyhogy ezek a körülmények nem fognak meglepetésként érni minket. Úsztunk már a Sárga-folyóban is versenyen, az is irtózatosan szennyezett volt. Gyakorlatilag nemigen akadt olyan világkupánk Kínában, ahonnan nem úgy jöttek haza a gyerekek, hogy utána három, öt, tíz napig hasmenésük volt és hánytak” – mesélte a kapitány a lapnak, majd azt is hozzátette, hogy a magyar csapat tagjai is szoktak gyógyszert bevenni a verseny előtt.

Amennyiben a Szajna vize nem lesz alkalmas a versenyzésre egy másik pályát jelölnek ki, ahol meg tudják rendezni a futamokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top