nlc.hu
Életmód
Ezek a legjobb strandok a Balatonnál

Ezek a legjobb strandok a Balatonnál

Ha nyár és kánikula, akkor irány a Balaton, akár még csak egy strandolós hétvégére vagy napra is! Mutatjuk, mely strandok azok, amelyeket igazán kár lenne kihagyni Az ajánlást a Turista Magazin közreműködésének köszönhetjük.

A strandolás a legnagyobb tavunknál már régen nem csak a fürdésről és a sajtos-tejfölös lángosról szól. Szubjektív válogatásunkban olyan partszakaszok szerepelnek, ahol a pihenés mellett az aktív kikapcsolódás is főszerepet kap, így garantált, hogy az egész család jól fogja érezni magát.
 

Nyári élménygyűjtögetés a javából – Diási Játékstrand (Gyenesdiás)

Örökmozgó gyerekekkel különösen jó választás a gyenesdiási strand, ami több éven keresztül nyerte el a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését, sőt, tavaly Jubileumi díjat is kapott. A népszerűség kétségkívül annak köszönhető, hogy a helyszínen számtalan kikapcsolódási lehetőség adódik, rengeteg vízi- és szárazföldi játék, sportolási lehetőség, animációs program gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

FOTÓ: GYENESDIÁS (NYUGAT-BALATON ÜDÜLŐFALUJA)

FOTÓ: GYENESDIÁS (NYUGAT-BALATON ÜDÜLŐFALUJA)

Van strandröplabda-, strandfoci-, streetballpálya, asztalitenisz, tengó, pétanque, szabadtéri sakk, malom, twister, Ki nevet a végén?, és persze játszótér is. A kisebbeket mini disco, gyerekpancsoló, sportversenyek, a Balaton élővilágával kapcsolatos foglalkoztató táblák várják. Lehet hajtogatni, bábot készíteni, homokvárat építeni, kendőt festeni. A tóban vízi aerobikot tartanak, de van vízilabdapálya és vízi röplabdapálya is. A strand mellett találjuk az élményparkot, ahol strandkajakozni, csúszdázni, trambulinozni, biliárdozni, minigolfozni és pingpongozni is lehet.

A kedvencedet se hagyd otthon – Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert

A Balatonon hivatalosan jelenleg három kutyás strand működik, az egyik Balatonföldváron, a másik Fonyódon, a harmadik pedig Keszthelyen. Ez utóbbi 2020-ban nyílt, ingyenes, és kimondottan úgy alakították ki, hogy a gazdiknak és a kedvenceiknek is megfeleljen.

FOTÓ: ANDRAS BELOVARI / KESZTHELYI KUTYÁS PARK, PIKNIKKERT ÉS STRAND

FOTÓ: ANDRAS BELOVARI / KESZTHELYI KUTYÁS PARK, PIKNIKKERT ÉS STRAND

A kutyák szabadon járhatnak-kelhetnek, csak a büfé környékén kell rájuk póráz, ahol egyébként jutalomfalatot is lehet kapni.
Találunk itt kutyajátszóteret, van piknikkert és könyvessarok. A parton a strandszezonon kívül is rendszeresen tartanak kutyás vásárokat, kutyatalálkozókat, versenyeket, és kutyás kertmozizásra is van lehetőség. Csak chipes, oltott, féregtelenített, egészséges kutyust vigyünk magunkkal!

Pazar panorámával – Balatongyöröki strand

Unatkozni Balatongyörökön sem lehet. A kisebb gyerekeket medence, animációs programok, csúszda, játszótér várják, a nagyobbak pedig kipróbálhatják a sportpályákat, szörfözhetnek, de persze vízibiciklit is lehet bérelni. Van víziaerobik és csónakkölcsönzési lehetőség is. Találunk napozóstéget, ping-pong- és teqball-asztalt. A parton választhatunk az árnyékos és napos részek között, a strandon hosszú, homokos partszakaszt is kialakítottak.

FOTÓ: LÉVAI ZSUZSA / MTSZ

FOTÓ: LÉVAI ZSUZSA / MTSZ

Volt már a Balaton legzöldebb strandja, és minden évben Kék Hullám Zászlóval díjazzák. Ami ezen kívül igazán különlegessé teszi, az a kilátás a tanúhegyekre.

Tengerparti élmény – Lidó Strand (Vonyarcvashegy)

Ha már a homokos strandoknál tartunk, íme, még egy szépen kiépített partszakasz: a vonyarcvashegyi strand, ami szintén rengeteg díjazást nyert el az utóbbi években. Volt már a Balaton legjobb strandja, kerékpáros-barát strand és környezeti-nevelési szempontok alapján is kiemelkedőnek ítélték 2022-ben. 5 és fél hektárnyi zöldterület, 270 méteres partszakasz vár a Lidón.

FOTÓ: VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

FOTÓ: VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Ha aktív kikapcsolódásra vágysz, nem fogsz csalódni: találsz itt fejesugró stéget, fitneszparkot, teqball- és ping-pongasztalokat, szörfiskolát, wakeboardpályát, strandröplabda- és strandkézilabda pályát, tudsz SUP-ozni, vízisízni, csónakázni, vitorlázni, minigolfozni. Ha kisgyerekkel jössz, csúszda, játszótér, játszóház nyújt kikapcsolódást, és animációs programok közül is tudtok válogatni.

A legközkedveltebb – Csopak, községi strand

Válogatásunkból nem hagyhattuk ki a szupernépszerű csopaki strandot sem, ahol évről évre több a programlehetőség. Több mint fél kilométer hosszú partszakasz és szépen karbantartott 15 000 m²-es terület tartozik hozzá. Itt található a Balaton első vízi élményparkja, de van strandröplabda pálya, játszótér, tartanak vízi fitneszt, és alkalmanként koncerteket is. Napozó- és horgászstég is rendelkezésre áll.

FOTÓ: LÉVAI ZSUZSA / MTSZ

FOTÓ: LÉVAI ZSUZSA / MTSZ

A kicsik és a szülők a homokos gyereköbölnek és a csúszdáknak fognak örülni, a strandkaják rajongói pedig a számtalan büfének, melyek között trendit és klasszikust is találni. A strand napközben fizetős, este héttől éjfélig azonban ingyen is be lehet menni. Egy tipp: a keleti és nyugati bejáratoknál általában kevesebbet kell sorban állni, mint a főbejárat előtt.

Játszóterek és lidó – Zánkai strand

Folyamatosan fejlesztik a zánkai strandot is, ami igazi gyerekparadicsom: több, árnyékos játszóteret találunk, homokos és füves partokszakaszokat, lassan mélyülő vízben lehet biztonságosan pancsolni. Foci-, kosár- és röplabdapálya várja a nagyobbakat. Büféket, kürtős kalácsost, újságos pavilont is találunk. Emellett lehet trambulinozni is. Az információs pultnál az időjárásról, a vízminőségről és a viharjelzésről tájékoztatnak.

A főszezonban rendszeresek a programok, például a sportversenyek vagy a gyerekeknek tartott foglalkozások. A parkolás és az értékmegőrző ingyenes.

Szerző: Turista Magazin

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top