nlc.hu
Gasztro
Édes-savanyú lilahagyma, az ínyenc nyári savanyúság

A lilahagyma-lekvár nyári párja: édes-savanyú lilahagyma

Mutatjuk a lilahagymalekvár nyári változatát: édes-savanyú lilahagyma!

Nyáron savanyítunk, kovászolunk, hogy megőrizzük a friss termények ízét és erejét, az édes-savanyú lilahagyma viszont egy olyan ínyencség, ami csak kicsit tér el a megszokott savanyított lilahagymától, mégis izgalmasabb. Teltebb ízű és levű, nem érdemes kihagyni belőle a kakukkfüvet, és meglepően sok ételnek tudunk adni vele egy olyan csavart, amilyen eszközzel a jobb séfek szoktak élni.

Jelesül én is éttermekben kóstoltam először az édes-savanyú lilahagyma prototípusát. Ez nem a lilahagyma-lekvár, amit megfőzünk, babérlevéllel ízesítünk, és egy igazán ütős, de puha állagú finomság készül belőle. Az alábbi édes-savanyú lilahagyma sajátossága, hogy a méznek köszönhetően a savanyított lilahagymához képest tartalmasabb, krémesebb, édesebb a leve, de mivel nem sütjük-főzzük, jobban megőrzi a zöldség a feszességét, haraphatóságát.

A már említett lilahagyma-lekváron kívül közeli rokona a marinált, illetve a hagyományos savanyított lilahagyma. Ez utóbbi úgy készül, mint bármelyik magyar savanyúság: ecetes-cukros lében tesszük el, a lilahagyma pedig a savanyításnak köszönhetően megőrzi szép színét és állagát. Ebben az édes-savanyú lilahagymában lényeges, hogy nem kristálycukorral, hanem mézzel édesítjük. A hőkezelés során pedig nem marad sem nyers, de nem is főzzük meg, mint a lilahagyma-lekvár esetében.

Édes-savanyú lilahagyma

Bárki elkészítheti, nem drága és nem bonyolult: édes-savanyú lilahagyma / Fotó: photosimysia, Getty Images

Milyen ételekbe tegyük?

  • Szendvicsekben és házilag készült hamburgerekben ízletes betét.
  • Bármilyen salátát feldobhatunk vele, különösen, ha hússal, marhahússal vagy kacsahússal készül.
  • Tortilla-tekercsekben is jó szolgálatot tesz.
  • Hideg saláták izgalmas feltéte, a hagyományos osztrák krumplisalátát is megcsavarhatjuk vele.
  • Rizs- és krumplialapú húsos egytálételek szuper ízesítője.
  • Különlegesebb savanyúságként is remek, és persze zsíros kenyérre is kiváló!
Tortilla sokféle feltéttel, köztük édes-savanyú lilahagymával

Mexikói ételekben is remek az édes-savanyú lilahagyma / Fotó: knape, Getty Images

Édes-savanyú lilahagyma – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg lilahagyma
  • 8 evőkanál méz
  • 8 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál egész színes vagy feketebors
  • 2 csipet só
  • 7,5 dl víz
  • 3 db 2,5 dl-es üveg
Készül az édes-savanyú lilahagyma

Készül az édes-savanyú lilahagyma / Fotó: Ernesto r. Ageitos, Getty Images

Elkészítése:

  • Először is készítsünk elő három darab 2,5 dl-es üveget, amibe tesszük majd a savanyúságot.
  • Főzzük ki forró vízben, csírátlanítsuk, hogy higiénikus legyen savanyúság tárolásához.
  • A lilahagymákat megpucoljuk, és azokat a külső rétegeit is eltávolítjuk, amelyeknek már sötétebb, vastagabb a héja.
  • Karikákra vagy félkarikákra vágjuk a lilahagymákat, ahogy kényelmesebb.
  • Egy lábasba töltjük a vizet, és hozzáadjuk a mézet, miközben sűrűn kevergetjük.
  • Közepes lángon melegítjük össze őket, majd hozzáadjuk az ecetet, további kevergetés mellett.
  • Végül rászórjuk a felszeletelt lilahagymát, a fűszereket és a sót.
  • Továbbra is közepes lángon, nem magára hagyva kevergetjük, hogy a lilahagymának még meglegyen a tartása, de ne maradjon nyers.
  • A főzetet három részre osztva öntsük a tiszta, csírátlanított üvegekbe, és így, dunsztolva pihentessük. Ne vegyük ki belőle a kakukkfüvet!
  • Ha kihűlt, kész is az édes-savanyú lilahagymánk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top