Nyáron savanyítunk, kovászolunk, hogy megőrizzük a friss termények ízét és erejét, az édes-savanyú lilahagyma viszont egy olyan ínyencség, ami csak kicsit tér el a megszokott savanyított lilahagymától, mégis izgalmasabb. Teltebb ízű és levű, nem érdemes kihagyni belőle a kakukkfüvet, és meglepően sok ételnek tudunk adni vele egy olyan csavart, amilyen eszközzel a jobb séfek szoktak élni.
Jelesül én is éttermekben kóstoltam először az édes-savanyú lilahagyma prototípusát. Ez nem a lilahagyma-lekvár, amit megfőzünk, babérlevéllel ízesítünk, és egy igazán ütős, de puha állagú finomság készül belőle. Az alábbi édes-savanyú lilahagyma sajátossága, hogy a méznek köszönhetően a savanyított lilahagymához képest tartalmasabb, krémesebb, édesebb a leve, de mivel nem sütjük-főzzük, jobban megőrzi a zöldség a feszességét, haraphatóságát.
A már említett lilahagyma-lekváron kívül közeli rokona a marinált, illetve a hagyományos savanyított lilahagyma. Ez utóbbi úgy készül, mint bármelyik magyar savanyúság: ecetes-cukros lében tesszük el, a lilahagyma pedig a savanyításnak köszönhetően megőrzi szép színét és állagát. Ebben az édes-savanyú lilahagymában lényeges, hogy nem kristálycukorral, hanem mézzel édesítjük. A hőkezelés során pedig nem marad sem nyers, de nem is főzzük meg, mint a lilahagyma-lekvár esetében.
Milyen ételekbe tegyük?
- Szendvicsekben és házilag készült hamburgerekben ízletes betét.
- Bármilyen salátát feldobhatunk vele, különösen, ha hússal, marhahússal vagy kacsahússal készül.
- Tortilla-tekercsekben is jó szolgálatot tesz.
- Hideg saláták izgalmas feltéte, a hagyományos osztrák krumplisalátát is megcsavarhatjuk vele.
- Rizs- és krumplialapú húsos egytálételek szuper ízesítője.
- Különlegesebb savanyúságként is remek, és persze zsíros kenyérre is kiváló!
Édes-savanyú lilahagyma – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg lilahagyma
- 8 evőkanál méz
- 8 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1 teáskanál egész színes vagy feketebors
- 2 csipet só
- 7,5 dl víz
- 3 db 2,5 dl-es üveg
Elkészítése:
- Először is készítsünk elő három darab 2,5 dl-es üveget, amibe tesszük majd a savanyúságot.
- Főzzük ki forró vízben, csírátlanítsuk, hogy higiénikus legyen savanyúság tárolásához.
- A lilahagymákat megpucoljuk, és azokat a külső rétegeit is eltávolítjuk, amelyeknek már sötétebb, vastagabb a héja.
- Karikákra vagy félkarikákra vágjuk a lilahagymákat, ahogy kényelmesebb.
- Egy lábasba töltjük a vizet, és hozzáadjuk a mézet, miközben sűrűn kevergetjük.
- Közepes lángon melegítjük össze őket, majd hozzáadjuk az ecetet, további kevergetés mellett.
- Végül rászórjuk a felszeletelt lilahagymát, a fűszereket és a sót.
- Továbbra is közepes lángon, nem magára hagyva kevergetjük, hogy a lilahagymának még meglegyen a tartása, de ne maradjon nyers.
- A főzetet három részre osztva öntsük a tiszta, csírátlanított üvegekbe, és így, dunsztolva pihentessük. Ne vegyük ki belőle a kakukkfüvet!
- Ha kihűlt, kész is az édes-savanyú lilahagymánk!