nlc.hu
Életmód
Ezt a 8 gyógyszert soha ne vedd be kávéval együtt!

Ezt a 8 gyógyszert soha ne vedd be kávéval együtt!

Az egészségedre is hatással lehet, ha szinte egyszerre veszel be bizonyos gyógyszereket és iszol melléjük kávét. Ezekre az orvosságokra figyelj!

Aki reggel kávéval indítja a napot, ismerheti azt a jelenséget, hogy a gőzölgő fekete elfogyasztása után nem sokkal a vécé a következő állomás. Nem mindenkinél fordul ez elő, viszont a kávé stimulálja a gyomrot és serkenti az emésztést. Ez akár előnyös is lehet, de nem csak az étel juthat át gyorsabban az emésztőrendszeren. Kutatások szerint a kávé jelentősen befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását, eloszlását, átalakulását és anyagcseréjét, amelyeknek így megváltozhat a hatása. Olvass tovább, hogy kiderüljön, milyen orvosságokat nem szabad kávéval kombinálni, és mire kell figyelni.

Pajzsmirigygyógyszer

Alulműködése esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ami súlygyarapodást, száraz bőrt, ízületi fájdalmat, hajhullást és rendszertelen menstruációt okozhat. A betegeknek általában levotiroxint tartalmazó készítményeket írnak fel, hogy segítsenek helyreállítani a hormonszintet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a pajzsmirigygyógyszer szedésével egyidejűleg történő kávéfogyasztás csökkentheti a gyógyszer felszívódását, akár akár több mint a felével is.

Megfázás és allergia elleni gyógyszerek

A tenyerébe temeti egy nő az arcát, mellette kávé és gyógyszer

Fotó: Getty Images

Emberek millió használják a megfázás, illetve allergia elleni készítményeket, amelyek gyakran tartalmaznak olyan központi idegrendszeri stimulánsokat, mint a pszeudoefedrin vagy a fexofenadin. A kávé szintén stimuláns, így az allergiagyógyszer és a kávé kombinációja fokozhatja az olyan tüneteket, mint a nyugtalanság és az alvásképtelenség.

A cukorbetegség gyógyszerei

Ha a kávédat cukorral vagy tejjel iszod, az a vércukorszint megemelkedéséhez vezethet, ami befolyásolhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását. Ráadásul tanulmányok szerint a túl sok koffein megnehezítheti a vércukorszint szabályozását, ezáltal ronthatja a cukorbetegek tüneteit, és növeli a szövődmények kockázatát.

Alzheimer-kór elleni gyógyszerek

Az Alzheimer-kór az agy olyan betegsége, amely megnehezíti a gondolkodást, az emlékezést és a napi feladatok elvégzését, valamint a kognitív funkciók fokozatos elvesztésével jár. Az Alzheimer-kór elleni hatóanyagokra – mint a donepezil, a rivastigmin és a galantamin – hatással van a koffein. Összehúzza az agy keringését elkülönítő vér-agy gátat, és csökkentheti, hogy az orvosságból mennyi jut el az agyba.

Asztma elleni gyógyszerek

Az asztma a tüdő krónikus betegsége, amely gyulladttá és irritálttá teszi a légutakat. Légzési nehézségeket, köhögést és zihálást, valamint szorító érzést okoz a mellkasban. Amikor fellángolnak a tünetek, sok asztmás hörgőtágítót szed, amelynek a hatóanyaga például aminofillin vagy teofillin. A hörgőtágítók úgy segítenek, hogy ellazítják a légutakat, és így megkönnyítik a légzést, de mellékhatásaik vannak, mint a fejfájás, a nyugtalanság, a gyomorfájdalom és az ingerlékenység.

A kávé vagy más, magas koffeintartalmú ital fogyasztása növelheti a mellékhatások kockázatát, emellett kevesebb hatóanyag szívódhat fel és hasznosulhat a szervezetben.

Antidepresszánsok

Az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt a depresszió és a hangulatzavar kezelésére felírt antidepresszánsok mennyisége. Egyes hatóanyagok, mint például a fluvoxamin, az amitriptilin, az eszcitalopram és az imipramin másképp alakulhatnak át a szervezetedben, ha kávét iszol – különösen ha nagy mennyiségben –, és csökkenhet a felszívódó gyógyszer mennyisége. A kutatások szerint különösen a fluvoxamin fokozza a koffein szokásos mellékhatásait, és olyan tüneteket okozhat, mint az álmatlanság és a szívdobogás.

Antipszichotikus gyógyszerek

Az antipszichotikus gyógyszereket elsősorban skizofrénia, pszichózis, mánia, bipoláris zavar és más mentális problémák kezelésére írják fel. A hatásukat a neurotranszmitterek gátlásával vagy az agyban lévő receptorok blokkolásával fejtik ki. Tipikus hatóanyagok a fenotiazin, a klozapin, a haloperidol és az olanzapin. A kávé hatására a szervezetben kevesebbet szívódhat fel ezekből, mint akkor, ha vársz egy kicsit a reggeli kávéval.

Magas vérnyomás elleni gyógyszerek

Magyarországon a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben. Sokan szednek verapamil vagy propranolol hatóanyagokat tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, amelyek a szívritmus lelassításával hatnak. Ha azonban kávét iszol, ezekből a hatóanyagokból kevesebb szívódik fel, és a készítmény nem tudja kifejteni a teljes hatását. Érdemes minden esetben egyeztetni az orvossal, hogyan időzítsd a gyógyszer bevételét és a kávé elfogyasztását.

(Health)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top