nlc.hu
Tabuk nélkül
Az éves vizsgálat és a bakteriális hüvelyfertőzés esete

Hidegzuhany a nőgyógyásznál: az éves vizsgálat és a bakteriális hüvelyfertőzés esete

A bakteriális vaginózis elsősorban a 15 és 44 év közötti nőket érinti. A fertőzések mintegy 50 százalékában alig vannak tünetek, és ezek gyakran kezelés nélkül is megszűnnek. Évi is igencsak meglepődött, amikor az éves nőgyógyászati vizsgálatán bakteriális hüvelyfertőzést diagnosztizált nála a nőgyógyásza.

A bakteriális hüvelyfertőzés tüneteit a nők életük során legalább egyszer megtapasztalják. A bakteriális vaginózis esetében felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet biztosító Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely normális esetben savas pH-ja lúgos irányba változik. Ilyen körülmények között könnyen szaporodásnak indulnak a kórokozó baktériumok a hüvelyben.

A fertőzést – nem minden esetben – csípő, esetleg viszkető diszkomfortérzés kísérheti, de a hüvelyfertőzés legjellemzőbb tünete a híg és bőséges hüvelyfolyás, amely fehéres-szürkés színű és kellemetlen, halra emlékeztető szagú.

Hidegzuhany a nőgyógyásznál: az éves vizsgálat és a bakteriális hüvelyfertőzés esete

(Fotó: Getty Images)

„Minden évben figyelek arra, hogy egy mindenre kiterjedő nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt vegyek. A rákszűrés, az emlővizsgálat, méhnyakrákszűrés és hüvelyi ultrahang mellett fontosnak tartom a hüvelyi vizsgálatokat is. Nagyon meglepődtem, amikor az orvosom azt mondta, bakteriális hüvelyfertőzésem van, ugyanis semmi tünete nem volt a fertőzésnek. Legalábbis nálam. Ahogy beszélgettünk az orvosommal, kiderült, hogy az intimhigiéniás rutinommal vannak problémák, ugyanis a túlzásba vitt intimhigiénia, az én esetemben a gyakori hüvelyöblögetés és az illatosított intimmosakodók sajnos megtették a hatásukat. A hüvely savas pH-ját lúgos irányba tolták ezek a készítmények, és elszaporodtak a baktériumok. Szerencsére vagy sem, nálam nem jelentkeztek a hüvelyfertőzés jellemző tünetei” – mondta csodálkozva Éva.

A bakteriális vaginózis kialakulásának oka lehet:

  • fokozott szexuális aktivitás, gyakori partnercsere,
  • helytelen tisztálkodási szokások, túlzott irrigálás,
  • dohányzás, alkoholfogyasztás,
  • az immunrendszert gyengítő betegségek (cukorbetegség, vashiány, vérszegénység),
  • hormonális változások (menopauza, várandósság),
  • egyes hormonális fogamzásgátlók.

A hüvelyfertőzés bár gyakori probléma, a nők hajlamosak lehetnek félvállról venni a tüneteket!

Nagyon fontos a korai felismerés, azaz, ha azt tapasztaljuk, hogy megváltozik a hüvelyfolyásunk vagy kellemetlen szagot érzünk odalent, forduljunk orvoshoz! A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéseket se hagyjuk ki, ne játsszunk az egészségünkkel! Ráadásul a kezeletlen bakteriális vaginózis a méh nyálkahártyájára terjedve a kismedencében gyulladásokat és összenövéseket okozhat, ami nagy mértékben csökkentheti a fertilitást, azaz meddőséghez is vezethet!

Milyen további szövődményei lehetnek?

  • visszatérő hólyaghurut
  • spontán vetélés

„A bakteriális hüvelyfertőzés csak néhány esetben múlik el magától! Segíthetnek a hüvelyflóra egyensúlyát visszaállító, nem vényköteles termékek, az illatosított intimtermékek elhagyása, a pamut fehérnemű viselése és a kiegyensúlyozott étrend. Sok esetben, ha mindez nem elég, antibiotikumok alkalmazására van szükség, akár tabletta, akár hüvelybe juttatandó készítmény formájában” – mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Az orvos által előírt antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető. A hüvelyfertőzések kezelésénél a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodni kell a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzés könnyen visszatérhet. A tejsavat és probiotikumot, vagy a saját Lactobacillus-állomány szaporodását elősegítő prebiotikumot tartalmazó, vény nélkül kapható, helyi hatású készítmények kúraszerű alkalmazásával helyreállíthatjuk az egészséges hüvelyi környezetet.

„Mindig járok szűrővizsgálatra, és mindig fordítok és fordítottam időt magamra, illetve az egészségemre. Mivel nálam nem jelentkeztek a bakteriális vaginózis tünetei, és a kezeletlen hüvelyfertőzés komoly szövődményekkel jár, ezért külön hálás vagyok a nőgyógyászomnak. Elhagytam az illatosított intimtermékeket, pamut fehérneműt hordok, és a hüvelyöblögetéssel is végeztem egy életre” – mondta Éva.

A bakteriális hüvelyfertőzés megelőzése

A bakteriális hüvelyfertőzés megelőzésében a normál hüvelyi flóra egészséges egyensúlyának megtartására kell törekedni, aminek fontos része az egészséges életmód, a hajlamosító tényezők kerülése.

  • Törekedni kell a megfelelő intimhigiéniára: túlzásba vitele ugyanolyan káros lehet, mint az elhanyagolása, mert mindkét véglet megzavarhatja a hüvely saját védekező mechanizmusát.
  • A hüvely öntisztuló, ezért nincs szükség az öblögetésére. Menstruáció idején figyelmet kell fordítani a tampon vagy az intimbetét gyakori cseréjére.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat kiemelten fontos, amelynek elsődleges célja bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, a hüvely gyulladásos, gombás megbetegedései, illetve a rák megelőző állapotainak időbeni felismerése, diagnosztizálása. Soha, semmilyen esetben ne mulasszuk el!

HIRDETÉS

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

 

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém tejsav, prebiotikum és C-vitamint tartalmával, kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, mely gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum tartalmával elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, és húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Kezelőorvossal történt egyeztetés után terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.  

 


vitagyn

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top