nlc.hu
Sztárok
Milák Kristóf korábbi edzője szerint nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert

Milák Kristóf korábbi edzője szerint nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert

Selmeci Attila, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint ha elvégzi ugyanazt a felkészülést, mint Tokió előtt, akkor nem lett volna kérdés.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az olimpiai, háromszoros világ-, nyolcszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Milák Kristóf hatalmasat úszott a 200 méteres pillangó előfutamában, és a középdöntőben is. Tokió olimpiai bajnoka magabiztosan, és jókedvvel várt a szerda esti döntőt, ahol a legnagyobb ellenfele a francia Léon Marchand volt.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Végül hatalmas versenyben Marchand megdöntötte Kristóf korábbi olimpiai rekordját és aranyérmes lett, míg Kristóf fantasztikus úszással ezüstérmesként zárta ezt a számot, hihetetlen teljesítményére pedig innen is gratulálunk. 

A döntőt, Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila értékelte a Telexnek. Selmeci és Milák 2014 óta dolgoztak együtt, útjaik 2021-ben váltak szét, mikor Milák Virth Balázshoz igazolt. Az edző igen kemény szavakat fogalmazott meg a sportoló teljesítményével kapcsolatban, véleménye szerint ugyanis nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült úszó nyerte meg az aranyérmet.

„Volt bennem egy kis félsz a finálé előtt, mert Marchand nagyon jó, mondhatni, kirobbanó formában érkezett. Két dologban voltam biztos, hogy javítani tud azon az időn, amit az elődöntőben elért, és azon is, amit az előző vb-aranyérem megszerzésekor elért. Hogy 1,2 másodpercet tudott fejlődni egy év alatt, minden elismerést megérdemel. Ahogy az is, ahogy Kristóf versenyzett. Ilyen sajátságos felkészülés után mindent beleadott, köszönöm neki, hogy ilyen versenyt láttunk. És én köszönöm neki az ezüstérmet is.”

Ami elsőre eszembe jutott, ahogy célba csaptak, az az volt, hogy nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert. Mert bármennyire is tehetséges Marchand, hiszen a pillangó mellett mellen is fantasztikus úszásra képes, Kristóf a pillangóra született. Olyan adottságai, mint neki, senkinek sincsenek. Ha ő elvégzi ugyanazt a felkészülést, mint Tokió előtt, akkor most nem kérdéses, kinek szólt volna a himnusz

– árulta el véleményét a lapnak. 

„Ez a verseny végső soron az uszodában dőlt el, de mégsem, mert míg az egyik versenyző a legkeményebb munkát is vállalta áprilisban vagy éppen májusban, a másikról ez nem mondható el. Ahogy az utolsó ötvennek nekimentek, már látszott, hogy baj van, és szembeötlött, nincs meg Kristófban az erő. A szíve vitte 175 méterig, utána már leszakadt. Ha az állóképessége rendben lenne, meggyőződésem, hogy képes maga mögött tartani a még oly kiváló hajrá ellenére is a franciát.” – tette hozzá. 

Selmeci szerint az ezüst érem biztosan feltüzeli majd a sportolót, aki mindent bele fog adni, hogy száz méteren már egy aranyérem büszke tulajdonosa legyen. 

„Izgatottan várom, mire lesz képes, érzésem szerint éremközelben lesz” – összegzett Selmeci, aki a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke is egyben. 100 pillangón ott lesz a mezőnyben Kós Hubert is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top