nlc.hu
Trend
A morning shed szépségtrend

Trendi, de ártalmas lehet a reggeli vedlés

Újabb, legkevésbé sem kockázatmentes szépségtrend vált felkapottá a közösségi oldalakon: a morning shed, vagyis a reggeli vedlés.

Morning shed, magyarul reggeli vedlés elnevezéssel vált felkapottá egy szépségápolási irányzat az elmúlt hetekben a TikTokon. A téma jelenleg közel 80 millió megtekintésnél jár a platformon. A trend jelmondata: minél csúnyábban fekszel le, annál szebben ébredsz. A módszer  lényege, hogy lefekvés előtt pakolj magadra minél több szépítőszert- és eszközt: krémeket, szérumokat, maszkokat, tapaszokat, állpántot, esetleg ragaszd le a szád, sőt a hajadat is tekerd be, hogy ezek aztán az éjszaka folyamán kifejthessék jótékony hatásukat. A reggeli vedlés kifejezés pedig arra utal, amikor felkelést követően megszabadulsz mindattól, amit este magadra halmoztál. 

@kaylaleemills Morning shed. Honestly the jaw strap was an eliet addition & idgaf how silly it looks #morningroutine ♬ original sound - kayla lee

De vajon valóban működhet ez az alaposan túltolt esti szépségápolási rutin vagy akár még többet is árthat, mint amennyit használ?

„Nem csak a hatékonysága mögött meghúzódó elmélet nem meggyőző, hanem a használatát alátámasztó adatok is hiányoznak, és a trend akár káros is lehet” – fogalmazott dr. Nava Greenfield okleveles bőrgyógyász a Well+Good magazin riportjában.

Dr. Hannah Kopelman bőrgyógyász a Bustle-nek úgy nyilatkozott: a morning shed egyes elemei, például az ajakbalzsamok és a szem alatti szérumok alkalmazása valóban hasznos lehet, más elemek azonban ebben a formában árthatnak is: „A bőrnek időre van szüksége a légzéshez és a helyreállításhoz, a sok termék felhalmozása pedig eltömítheti a pórusokat, irritációt okozhat, és megzavarhatja a bőr természetes védőrétegét. Emellett, a túl sok hatóanyag egyidejű használata túlzott hámláshoz, bőrpírhoz és érzékenységhez vezethet.”

Morning shed

Screenshotok: TikTok

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szépségápolási termékeknek megvan a maguk hatóideje, mely alatt optimális hatást fejtenek ki, azonban ha ezt nem tartjuk be, akkor ronthatnak is a bőrünk állapotán. 

„A fátyolmaszkokat általában rövid távú használatra ajánlják, ami általában 15-20 perc. Egy egész éjszakai viselés túlzott nedvesedéshez vezethet, ami bőrirritációt okozhat, és még a baktériumok szaporodását is elősegítheti. A bőrnek éjszaka is megvannak a saját megújulási folyamatai, és a termékekkel való túlterhelés inkább zavarhatja, semmint fokozza ezeket a folyamatokat” – mondta.  

A módszer mindemellett az alvás minőségét is befolyásolhatja, negatív, de akár pozitív irányban is. 

„Az érzés, hogy ezeket a tárgyakat viseljük, megnyugtató, megalapozó hatást fejthet ki, és ösztönözheti az alvásra való összpontosítást” – mutatott rá Julia Forbes, a Sleep Advisor alvástudományi szakértője, hozzátéve, hogy a ragacsos maszkok, pántok, kötések viselése annyira zavaró is lehet, hogy nem tudunk tőle aludni. 

Dr. Shelby Harris  klinikai pszichológus szerint a személyes preferenciánkon múlik, hogy az ilyen eszközökkel való alvás segíti vagy épp hátráltatja az alvást. 

A száj éjszakára való leragasztásától ugyanakkor a szakértők óva intenek. „Ha éjszakára leragasztja valaki a száját, az megakadályozza a légzési minták normális élettani változásait. Testünk normalizálódik és szabályozza magát alvás közben, és fontos, hogy lehetővé tegyük, hogy ezt a folyamatot ne szakítsa meg semmi” – hívta fel rá a figyelmet dr. Nava Greenfield.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top