A kovászos uborka főszezonja van, sokunknál már több nagy üveggel elfogyott a nyár hűs ropogtatnivalója. Tudni érdemes, hogy a kovászos uborka nem csak savanyúságként – és magában – finom, hanem komplett ételeket is készíthetünk vele. Ebben a cikkünkben például nyári babfőzeléket dúsítottunk kovászos uborkával, és egy hideg krumplisalátát is kovászos uborkával dobtunk fel. Tokányokban is remekül helyt áll, a klasszikus hentes tokányban eredetileg csemege uborka szerepel, de még izgalmasabb kovászos uborkával, aminek a savai feldobják a szalonnás-sertéshúsos ételt.
A nyár másik nagy slágere a kovászos uborkából készített krémleves. Aki szokott főzni, tudja, hogy a receptek jó része nem szentírás. Ez egy alapjában is egyszerű, főzés nélkül készülő étel, de mint kiderült, egy-két kötelezőnek hitt alapanyag nélkül is egy üdítően finom levest turmixolhatunk össze – mégpedig percek alatt.
Kovászosuborka-krémleves 3 hozzávalóból
Az eredeti receptekben zöldségalaplé és egy-két gerezd fokhagyma is szerepel. Díszítésnek tökmagolajjal vagy olívaolajjal locsolhatjuk meg, feltétként pedig jól illik hozzá a pirított tökmag, a morzsolt kecskesajt, a sült bacon, kolbászmorzsa vagy kolbászchips.
Nekem se alaplevem nem volt épp otthon, a fokhagymám pedig látszólag ép volt, de a fejből „kifogytak”, elporladtak a fokhagymagerezdek, úgyhogy egyik sem volt épp kéznél. Akárcsak kecskesajt, bacon vagy kolbász. A leves mégis remekül sikerült összesen csak a kovászos uborka és a leve, görög joghurt és friss kapor hozzáadásával. Tetszőleges mennyiségű vízzel engedjétek majd fel, hogy ne legyen túl sűrű!
NLC tipp
A kovászosuborka-krémleves natúr joghurttal is finom, de ez esetben érdemes a görög joghurthoz ragaszkodnunk. A krémesebb, enyhén édeskésebb görög joghurt szépen ellensúlyozza a kovászos uborka savasságát.
Hozzávalók:
- 3 dl kovászosuborka-lé és benne 3 nagyobb (vagy több kisebb, közepes) kovászos uborka
- 2,5 dl görög joghurt
- Zsenge kapor
Elkészítése:
- A kovászos uborkákat nagyobb darabokra vágjuk, és ha szeretnénk apróra vágott uborkával díszíteni, egy kisebb darabot tegyünk félre belőle.
- A görög joghurttal és az uborka levével együtt egy tálba tesszük, és botmixerrel szép krémesre elegyítjük. Ugyanezt turmixgépben is megtehetjük.
- Annyi vízzel felöntjük, hogy kanalazható krémleves állagot kapjunk.
- Nekem nem hiányzott belőle a só, mert a kovászos uborka egyébként is sós, de ha sótlannak érezzük, pótoljuk.
- Ha szeretnénk intenzívebb kaporízt, a kapor egy részét is beleturmixolhatjuk. Egyébként csak apróra vágva díszítsük a leves tetejét.
- Néhány órára menjen pihenni a hűtőbe, és jól behűtve tálaljuk. Apróra vágott kovászos uborkával és/vagy aprított zsenge kaporral megszórva tálaljuk!