nlc.hu
Egészség
Lehet úszni menstruáció alatt?

Most akkor lehet úszni menstruáció alatt?

Tegyünk pontot a végére: biztonságos menstruáció alatt úszni a medencében, tengerben? Egyáltalán lehetséges? És mivel védd magad? Kiderítettük!

Úgy alakult, hogy pont megjött a nyaralásra? Esetleg megihletett az olimpia és szeretnél rendszeresen úszni, de nem tudod, hogy ezt menstruáció közben is űzheted-e? Akkor ezzel a lendülettel szeretnénk megnyugtatni, hogy igen. És akkor sem lesz semmi bajod, ha a vakáción csobbansz egyet. Amennyiben nem vadvízben akarsz megmártózni, nincs esélye annak, hogy elkapj fertőzéseket, vagy esetleg megfertőzz másokat.

Az azonban nem mindegy, hogy milyen menstruációs terméket választasz egy ilyen strandolós napra. A legjobb, ha tampont vagy menstruációs kelyhet alkalmazol, esetleg külön úszásra kifejlesztett menstruációs bugyit. „A betét sajnos nem a legjobb opció úszáshoz, mert felszívja a vizet, így kevésbé lesz hatásos a vér megtartására. És mivel annyira megszívja magát a vízzel, ezért megvan az esélye, hogy nem marad olyan biztonságosan a fürdőruhádon, mint szeretnéd” – mondta Dr. Claudia Pastides.

úszás

Fotó: Thomas Barwick/Getty Images

Húzhatok magam után vércsíkot a vízben?

Valós parának tűnik, hogy mindenki megtudja majd, hogy menstruálsz, mert összevérzed a vizet. De ez egyszerűen nem így van. A medence vagy a tenger vizének nyomása ugyanis ideiglenesen megállítja a menstruációs folyást. Csak akkor kerülhet hiba a gépezetbe, ha nevetsz vagy köhögsz. „A megnövekedett hasi nyomás megváltoztatja a víznyomás hatását, így egy kis mennyiségű vér kiszivároghat. Ez azonban feloldódik a vízben, így valószínűbb, hogy senki sem fogja észre venni” – magyarázta a szakértő.

Biztos, hogy nem kaphatok el semmit?

A menstruáció nem növeli a fertőzés kockázatát…az azonban igen, ha vadvízi úszásra mész. „A szennyezett vízben való úszás irritálhatja a bőrt és elősegíti a húgyúti fertőzések kialakulását” –  mondta a szakember. Azonban tök mindegy, hogy hol úszol és éppen hol tartasz a menstruációs ciklusodban, a felfázást, irritációt és húgyúti fertőzést egy dolog mindig előhozhatja: a vizes fürdőruha. Ezért nem szabad sokáig abban tartózkodni, érdemes gyorsan száraz ruhát váltani.

via  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top